Luni, 16 decembrie 2024, la sediul CNR UNESCO din București, în cadrul evenimentului „Cooperare Intelectuală Națională și Internațională”, au fost acordate o serie de diplome și plachete unor personalități și instutuții colaboratoare ale CNR UNESCO.
Secretarului general al UZPR, Mădălina Corina Diaconu, reporter Radio România Cultural, i s-a acordat o diplomă în semn de recunoaștere a contribuției aduse la afirmarea idealurilor și obiectivelor UNESCO în România.
“Anul 2024 a fost, ca toți ceilalți ani, un an bogat, cu belșug. Nu s-a încheiat încă și ne așteptăm să adăugăm și alte realizări. Dar ceea ce este cel mai important este să avem în vedere cooperarea, de care avem atâta nevoie, oricare ar fi preocupările pe care le avem, oricare ar fi afilierea instituțională. În orice zi a anului, oricâte zile ar avea anul, vă rugăm să vă amintiți de identitatea noastră națională, de cultura noastră tradițională, să nu uităm să existăm în fiecare zi, să fim singuri, să fim împreună cu alții, să fim în pace, să fim în liniște cu toții.
În cadrul evenimentului de azi ne propunem, pe de-o parte, cooperare, pe de-alta parte, comunicare, pe de-altă parte, semne și poveste.
Aș vrea să-mi permiteți ca, împreună, să ne amintim de câteva dintre activitățile anului. În 2024 s-au împlinit 100 de ani de când s-a înființat Institutul pentru Cooperare Internațională și este pentru prima dată când prezentăm în România volumul lansat la Paris, volum dedicat acestui centenar, pentru că Institutul pentru Cooperare Internațională este precursorul UNESCO-ului. Apoi continuăm evenimentul cu oferirea unor diplome și în final vă invităm la o expoziție.
Acestea fiind spuse, nu vom încheia până când nu ne vom ura Sărbători Fericite!” a declarat, în cuvântul de deschidere, Madlen Șerban, secretar general CNR UNESCO.
“Mă bucur să fiu astăzi aici împreună cu dumneavoastră la acest eveniment care rezonează profund cu valorile consacrate în misiunea Ministerului Afacelor Externe și anume promovarea dialogului, înțelegerii și îmbogățirii reciproce între națiuni prin cultură, educație și schimb intelectual. Cooperarea intelectuală este un principiu care a modelat nu numai istoria UNESCO, ci și traiectoria angajamentului României în colaborarea internațională. Prin documentarea unor astfel de repere, onorăm moștenirea celor care de acum un secol au fost animați de convingerea că schimburile intelectuale, științifice și culturale joacă un rol esențial în partea internațională și au militat în acest sens în cadrul Institutului Internațional de Cooperare Intelectuală, precursorul Organizației Naționale Unite pentru Educație, Știință și Cultură de astăzi.
Evenimentul de azi celebrează și parteneriatele de lungă durată, care conduc către reușitele înregistrate de România în cadrul multilateral. Și aici avem în vedere colaborarea constantă între instituțiile de cultură, instituțiile științifice și cele educaționale, sau cu reprezentanța societății civile care sunt parte ale rețelei UNESCO din România, fără a căror implicare nu am fi reușit, și mai ales fără dedicarea dumnealor, să ducem la bun sfârșit toate proiectele cu care astăzi ne mândrim și care, da, putem să spunem cu mândrie, chiar dacă mă repet, aduc vizibilitate României pe plan internațional” a subliniat în discursul său, Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale și cooperare pentru dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe.
“Sunt onorat să particip azi la acest eveniment dedicat cooperării interculturale naționale și internaționale, din punctul meu de vedere, un pilon esențial al progresului educațional și social. Într-o lume interconectată, dialogul intercultural și educația joacă un rol crucial în formarea unor cetățeni responsabili și deschiși către diversitate și către incluziune. Ministerul Educației acordă o atenție deosebită a acestor valori fundamentale, care se reflectă atât în strategiile cât și în programele pe care Ministerul Educației le dezvoltă, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, la nivelul unităților de învățământ superior și în toate celelalte structuri pe care Ministerul Educației le gestionează.
Evenimente precum acesta ne arată că doar prin înțelegere, respect și colaborare putem progresa și putem oferi tinerilor o lume mai bună, mai pașnică și mai deschisă către diversitate. Ne aflăm în pragul sfârșitului de an, dati-mi voie să vă mulțumesc și să vă urez să aveți parte de sărbători cu liniște, cu pace, să aveți parte de un nou an cu împliniri pe toate planurile și cu inspirație în tot ceea ce privește proiectele pe care vi le-ați propus și să contribuim fiecare dintre noi la dezvoltarea acestei rețele de unități de învățământ, instituții care să promoveze tot ceea ce UNESCO promovează. Este nevoie practic de educație culturală și interculturală în rândul copiilor, elevilor și tinerilor, de ce nu și adulților. Vă doresc mult succes!” a declarat Lixandru Florin, secretar de stat, Ministerul Educației.
Evenimentul a continuat cu Lansarea volumului „Romanian Contributions to Intellectual Cooperation: Historical and Diplomatic Landmarks” prezentat de Codrin Tăut, secretariat CNR UNESCO împreună cu Mircea Duțu, Universitatea Ecologică din București. Seara s-a încheiat cu vernisajul expoziției „Semne și poveste”expoziție organizată în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, curator, Iulia Gorneanu.