Evenimentul pregătit de Muzeul Municipiului București este extrem de complex: Vila Dr. Nicolae Minovici se dezvăluie publicului, este vernisată și expoziția temporară „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului”, este lansat volumul „Minovici – O Sută de Ani de Pionierat 1850-1950” (volum colectiv, Editor – Dr. Adrian Majuru, Colaborator - Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017), precum și un album filatelic cu titlul „Nicolae Minovici, pionier al medicinei sociale - 150 de ani de la naștere”, un produs unic dedicat lui Nicolae Minovici și familiei sale. Albumul este însoțit și de o medalie aniversară.

«Vila cu clopoței» sau «Vila neodihnei», cum este cunoscută vila doctorului Nicolae Minovici, își redeschide colecțiile și dacă, în cursul anului 2017, a fost deschisă o parte din expoziția permanentă care a cuprins capela, dormitorul, sufrageria, holul de acces de la etaj și odaia pentru musafiri de la parter, în anul 2018, începând cu data vernisajului, vizitatorii vor avea bucuria de a vedea restaurat întregul muzeu. Salonul și camera miresei de la etaj au fost refăcute conform fotografiilor pe care Nicolae Minovici le-a comandat în 1935. Cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului exact în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.
„«Vila neodihnei» a fost proiectată pentru a avea un rol de reprezentare. La începutul secolului al XX-lea, Mina și Nicolae Minovici se aflau în relații de colaborare instituțională, dar și personală, cu lumea medicală europeană, iar vizitele erau constante. Pentru a completa o imagine despre România, o țară care se moderniza cu pași repezi după 1860, dar care reprezenta încă un spațiu exotic și puțin cunoscut pentru mulți dintre partenerii culturali și stiințifici din Europa, Nicolae Minovici s-a hotărât să se dedice unui proiect, care să arate în mic, în detaliu, autenticitatea țării sale. Și acest proiect a fost muzeul de artă națională găzduit într-una dintre primele clădiri ridicate în București, în stil neo-românesc, de către arhitectul Cristofi Cerchez. După 1906, toți colaboratorii externi ai lumii medicale românești au fost aduși în vizită la «vila neodihnei» pentru a cunoaște o parte din cultura României”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București, în prezentarea sa dedicată expoziției „«Vila Dr. Nicolae Minovici»: Restitutio II”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și