Beculețe colorate, strălucitoare, beteala, panglici, nuci, bomboane, confeti pentru a simula zăpada de afara, instalații luminoase. Toate trebuie să se regăsească în bradul împodobit, care trebuie să transmită puternice mesaje de Crăciun.

Ne-am obișnuit ca în fiecare an să ne împodobim bradul de Crăciun cu ornamente variate, multe din acestea fiind simboluri ce poartă încărcătura sentimentelor pozitive. În spatele fiecărui ornament-simbol care împodobește bradul de Crăciun există o semnificație deosebită cu sensuri ascunse și profunde.

Steaua de Crăciun

Steaua de Crăciun simbolizează steaua din Betleem care, conform poveștii biblice, i-a călăuzit pe cei trei magi către copilul Iisus. În același timp, steaua reprezintă speranța. Agățarea coronițelor de ușă casei este un obicei originar din Europa, unde, de Crăciun, porțile se decorau cu ramuri veșnic verzi, pentru a invita în casă spiritele pădurii.

Există crezul că aceste spirite ar aduce sănătate și noroc. Astăzi, oamenii încă își împodobesc casele cu coronițe de brad și de laur, ca mod de a-și întâmpina prietenii și rudele.

Coronița de Crăciun

Coronița de Crăciun este una dintre cele mai frumoase decorațiuni de Sărbătoare. Am împrumutat și noi obiceiul din Occident și mai ales din filmele americane, unde ușile decorate de Crăciun sunt atât de elegante.

Forma circulară a coroniței simbolizează natura veșnică a dragostei. Dragostea nu încetează niciodată, nu se stinge și nu piere, ea este un ciclu continuu de sentimente frumoase. Coronițele de Crăciun se împodobesc, de regula, cu fundițe, clopoței și alte simboluri festive.

Lumânarea de Crăciun

Lumânarea, o oglindă a luminii stelelor, este, de asemenea, un simbol al stelei din Betleem. Lumânările au fost folosite pentru a lumina pomul de Crăciun înainte de a se inventa curentul electric. Lumânările reprezintă și căldură din casele oamenilor, conform The Spruce.

Culoarea roșie de Crăciun

Culoarea roșie reprezintă sângele lui Iisus din momentul răstignirii, pe când culoarea verde înseamnă lumina și viață eternă.

Practic, culoarea roșie oferă speranța. În același timp, auriul reprezintă căldură, este legat și aurul primit în dar de Iisus.

Clopoțeii de Crăciun

Clopoțeii sunt folosiți în timpul Crăciunului pentru a anunță sosirea iernii și nașterea lui Iisus.

Se mai spune că sunetul clopoțeilor ghidează oile pierdute înapoi în staul, la fel cum Dumnezeu ne călăuzește pe toți să mergem pe căile Sale.

Vâscul de Crăciun

Vâscul este o plantă parazitară, adică trăiește pe copacul de care este atașat, iar fără el, vâscul ar muri. Însă este și un simbol al iubirii, iar druizii îl foloseau că leac și pentru fertilitate.

Îngerul Crăciunului

Îngerul Crăciunului este legat de îngerul care a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus, dar și de cel care s-a arătat păstorilor pentru a anunță nașterea lui Iisus.

Bradul de Crăciun

Bradul de Crăciun reprezintă simbolul speranței și al vieții veșnice, fiind un copac mereu verde, iar acele sale îndreptate în sus arată legătură omului cu Dumnezeu. Bradul de Crăciun în sine îsi are originile în Germania secolului al XVI-lea si la inceput a fost așezat in centrul orașelor.

Popoarele germanice aveau obiceiul de a decora brazii cu trandafiri, mere si hârtie colorata. Se crede ca Martin Luther ar fi fost primul care a luminat bradul cu lumânări.

Întorcându-se acasă într-o noapte grea de iarna, în preajma Crăciunului, l-a izbit frumusețea luminii stelelor printre ramurile unui brădut de lângă casa lui, si a imitat acele sclipiri cu ajutorul unor lumânări prinse de ramurile pomului de Crăciun din căminul sau. Practica a luat amploare și, până la urma, s-a răspândit până în Anglia , în jurul secolului al XIX-lea.

Cadourile de Crăciun

Cu toții așteptăm cadouri de Crăciun. Acestea își au originea în darurile aduse de cei trei magi la nașterea lui Hristos.

Porumbelul de Crăciun

Porumbelul este simbolul păcii, practic, al prieteniei și al bunătății.

Astfel, porumbelul este un simbol puternic, ce personifica minunatul spirit al Crăciunului, acela al prieteniei si bunătatii. Ramura de măslin reprezinta darul lui Dumnezeu dat oamenilor prin Botez.

Floarea Crăciunului

Legendă despre frumoasă Crăciuniță (Floarea Crăciunului) spune că mai mulți copii săraci au vrut să îi ofere un cadou lui Iisus, dar nu aveau nimic, așa că i-au dus câteva buruieni, care s-au transformat în plante frumoase și roșii. Poinsettia, crăciunița sau „steaua Crăciunului“ este originara din Mexic si denumita dupa Joel Poinsett, primul ambasador american în Mexic, care a adus aceastã planta în SUA, în 1828.

Mexicanii credeau ca ea simbolizează Steaua din Betleem si, astfel, poinsettia a ajuns a fi asociata cu Crăciunul. De fapt, floarea ei este mica si galbena, dar în jurul ei stau frunze mari, de un rosu aprins, ușor de confundat cu niște petale.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și