În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL şi PSD se arată că pentru integrarea în sistemul unitar de pensii publice, pensiile beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin OUG 1/2011 au fost calculate prin înmulţirea punctajului mediu anual corespunzător veniturilor realizate cu valoarea punctului de pensie.

"Din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora în timp, documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor pentru calculul pensiei nu au putut fi obţinute în timpul prevăzut de ordonanţă. Pentru un număr însemnat de persoane care, din motive independente de voinţa lor, nu au putut dovedi veniturile în termenul legal, pensiile acestora s-au diminuat faţă de cel obţinut legal în baza legislaţiei anterioare", se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Potrivit iniţiatorilor, actul normativ înlătură inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri realizate au fost identificate şi cei cărora nu li s-au putut identifica veniturile şi menţine cuantumul pensiei avut înaintea recalculării, pentru beneficiarii ale căror pensii s-au diminuat.

Plenul a adoptat un amendament al Comisiei de apărare prin care casa de pensii sectorială va opera din oficiu sau la cerere modificările care se impun, prin decizie de revizuire.

Sumele rezultate prin aplicarea acestui act normativ se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculate de la data constatării diferenţelor, fără a se mai recupera sumele din perioada precedentă a acestei date, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.

Senatorul Cristian Rădulescu a precizat că grupul PDL a votat pentru acest proiect, dar a precizat că pensiile recalculate prin Ordonanţa 1/2011 pe baza principiului contributivităţii a condus la creşterea pensiilor a 85% dintre pensionarii militari.

"Îi dorim Guvernului Ponta să găsească mijloacele financiare pentru a aduce pensiile care prin recalculare sunt mai mici la cuantumul anterior. Este un efort financiar de aproximativ 1 milion de euro lunar", a spus Rădulescu.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și