Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni.

Nu este clar cât de serioase sunt incidentele și nu există deocamdată o reacție din partea Ucrainei sau a OSCE, care monitorizează situația din estul Ucrainei, dar care și-a retras o parte din observatori în ultimele zile.

Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.

Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni, potrivit Reuters.

Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță.

Occidentul a amenințat Moscova cu noi sancțiuni dacă atacă Ucraina, însă Rusia neagă că ar plănui un atac.

Serviciile americane de informații au spus că, în opinia lor, Rusia ar putea inventa un pretext pentru o invazie a Ucrainei, posibil prin producerea unor filmări care să prezinte un atac regizat. Rusia a respins o asemenea ipoteză.

Statele Unite afirmă că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, potrivit unui oficial al Casei Albe.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și