Serbia şi Kosovo au convenit luni reluarea zborurilor comerciale directe între Belgrad şi Pristina, după două decenii de întrerupere, în cadrul unui acord mediat de SUA vizând impulsionarea normalizării relaţiilor între cele două părţi, transmite Reuters.
Zborurile directe au fost întrerupte în 1998, odată cu izbucnirea în Kosovo a conflictului între insurgenţii albanezi şi forţele de securitate ale Belgradului.
Acordul de luni a fost semnat în sediul ambasadei SUA la Berlin.
"Acest eveniment marchează încă un pas în cadrul eforturilor noastre de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia", a declarat preşedintele kosovar Hashim Thaci.
El a arătat că acordul a fost încheiat cu "contribuţia" consilierului pentru securitate al preşedintelui american Donald Trump, Robert O"Brien, şi a ambasadorului american la Berlin, Richard Grenell. Acesta a fost numit de Trump în octombrie trimis special pentru negocierile între Belgrad şi Pristina.
"Preşedintele Donald Trump ne-a condus încă o dată la o victorie istorică", a scris Grenell pe contul său de Twitter.
Nu există informaţii despre când vor începe zborurile, dar oficiali kosovari au declarat că Eurowings, compania low-cost deţinută de Lufthansa, va fi implicată.
Distanţa rutieră între Pristina şi Belgrad este de 350 km şi poate fi parcursă în circa patru ore.
Acordul de luni a fost salutat şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, drept "un pas important care va înlesni şi va accelara circulaţia persoanelor şi a bunurilor în regiunea Balcanilor Occidentali".
NATO are o forţă de menţinere a păcii în Kosovo de 4.000 de militari şi este responsabil de controlul spaţiului aerian în Kosovo.
SUA şi Uniunea Europeană au încurajat Serbia şi Kosovo să-şi normalizeze relaţiile, însă negocierile s-au blocat în noiembrie 2018, după ce Pristina a introdus taxe vamale de 100% la produsele importate din Serbia. Belgradul condiţionează revenirea la masa tratativelor de ridicarea acestor taxe.
Preluare: AGERPRES