"Cred că avem un sistem bancar suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci. Mă aştept la o anumită consolidare din această perspectivă. Eu cred că această consolidare nu se va întâmpla aşa cum se vorbeşte în clipa de faţă prin introducerea unor bănci străine în România, ci cred că se va face pe atragerea generată de private equity care va încerca să ia un avantaj de această oportunitate care este creată în piaţa românească. Cred că în momentul în care capitalul de private equity (investitori şi fonduri care fac investiţii direct în companii private n.r.) va intra în segmentul financiar-bancar din România va şti să realizeze această consolidare. Se va realiza prin achiziţionarea unei bănci şi apoi folosind acea bancă ca un vehicul pentru consolidare într-un anumit segment pentru a atinge o anumită cotă de piaţă", a spus Oprescu.

Fiind întrebat ce cotă de piaţă asigură unei bănci din sistemul bancar românesc sustenabilitate, acesta a răspuns că orice este peste 3 puncte procentuale permite unei bănci să aibă o activitate sustenabilă.

Ideea unei consolidări în sectorul bancar a fost susţinută, în cadrul aceluiaşi eveniment, şi de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, care a arătat că în România există prea multe bănci.

"Pe termen lung văd două modele care sunt valabile, anume bănci mari, universale care fac şi corporate şi retail, dar nu mai mult de patru şi bănci de nişă, care se focusează pe anumite segmente. Bănci de nişă poţi să ai mai multe. (...) Am spus pe termen lung. Ne descurcăm destul de bine azi. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Şi dacă ne uităm în pieţe mai mature precum Germania, Olanda Austria, câte bănci mari există acolo?", a spus Groningen.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și