Primăriile din judeţul Maramureş trebuie să îşi înfiinţeze servicii de colectare a câinilor care, la finalul campaniei de microcipare, vor fi declaraţi ca fiind fără stăpân. Asta înseamnă costuri în plus pentru administraţiile locale, costuri ce vor trebui suportate din bugetul local.
Având în vedere presiunile făcute de Colegiul Medicilor Veterinari şi Patronatul Medicilor Veterinari asupra autorităţilor naţionale, sperăm că această perioadă va fi prescadentă. Este nevoie de timp pentru a realiza această campanie.
Problema este că ne întâlnim cu mulţi cetăţeni care, din motive sociale, nu pot suporta contravaloarea cipului şi a manoperei de cipare. Chiar şi în condiţiile în care vom obţine această derogare, în acest an trebuie vaccinată toată populaţia de câini. În cazul în care vor rămâne câini în afara acestei campanii, ei se vor încadra ca fiind câini fără stăpân, primăria având obligaţii în ceea ce priveşte această categorie. Astfel, primăriile trebuie să înfiinţeze servicii de colectare şi de capturare a acestor câini”, a declarat Vasile Pop, director adjunct la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş.
La nivel de Maramureş există, în momentul de faţă, un număr de 55.000 de câini. Legea cere ca de fiecare dată când medical veterinar se prezintă la cetăţean acasă, acesta din urmă trebuie să declare numărul de câini pe care îi deţine, aceştia fiind şi microcipaţi.
”În situaţia în care rămân câini nemicrocipaţi, ei vor face obiectul discuţiei cu primăria locală, sub sintagma câine fără stăpân”, a adăugat Vasile Pop.
Primarii nu sunt de acord
Primarii din Maramureş spun că nu sunt bani la bugetul local pentru aşa ceva. Edilul din Ulmeni, Lucian Morar, a venit cu ideea înfiinţării unui serviciu judeţean, care să se ocupe de localităţile mici din judeţ.
”Din punct de vedere legislativ, avem tot felul de legi. La nivel de oraş Ulmeni, nu cred că putem avea un astfel de serviciu permanent, pentru că nu avem bani. Cred că la nivel de judeţ ar trebui făcut un astfel de serviciu, care să se ocupe de oraşele şi localităţile mici”, a explicat Lucian Morar.
De aceeaşi părere este şi primarul comunei Coroieni, Gavrilă Ropan. Acesta a subliniat că administraţiile locale nu au bani pentru crearea unui astfel de serviciu.
”Nu avem noi bani pentru aşa ceva. La noi, în Coroieni, fiecare câine are un stăpân, inclusiv cei din zona Ponorâta. Trebuie să văd întâi o situaţie exactă de la medicul veterinar şi apoi vedem ce facem. Dacă se impune să facem aşa ceva, vom face”, a concluzionat primarul de Coroieni.
Preluare: infomm.ro