Centrul istoric al orasului este recunoscut ca patrimoniu UNESCO, iar Vaticanul este simbolul credintei, al renasterii in istoria moderna. Muzeele si centrele culturale ale orasului sunt considerate printre cele mai pretioase comori ale lumii si sunt parte a istoriei europene, dar si mondiale. Leagan pentru civilizatia moderna, alaturi de Grecia, Italia este recunoscuta prin Roma ca parte a culturii universale.

In Roma se gasesc oriunde ai intoarce capul vestigiile imperiului Roman. De la romani mai regasim vechile sosele din piatra si acele constructii impresionant de inalte sustinute de coloane cu rol decorativ ce parca fac legatura intre cer si pamant.

Perioada cea mai buna pentru a vizita Roma

Vara, prin august, este ingrozitor de cald, dar orasul e cam gol – toti romanii pleaca in vacanta, fie ca e vorba despre statiunile marine de la 20 km de oras, fie prin jurul lumii. Pustietatea are plusuri si minusuri – plusuri: nu e aglomerat, minusuri: o sa gasiti multe restaurante familiale si magazine mici inchise. Pe ansamblu, as zice plus… Ma rog, si 40 de grade la umbra. Probabil, cel mai bine este primavara si toamna. Este de evitat perioada in jur de 25 aprilie (ziua nationala) si 1 mai cand jumatate din Italia pare sa viziteze Roma

Orasul etern, cum mai este denumita Roma, ascunde importante obiective turistice precum:

Coloseumul din Roma

Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.
Partea de sud a Coloseumului a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.

Adresa:Piazza del Colosseo

Vaticanul, Statul Papal si Basilica di San Pietro

Un obiectiv turistic important, cea mai mica tara din lume, Orasul Vatican ocupa o suprafata de 0.44 km patrati si serveste drept centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume.
Vaticanul este loc uimitor, asa ca va trebui sa fiti siguri ca nu pierdeti nimic din toate lucrurile pe care le are de oferit

Basilica di San Pietro
Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Cladirea in sine este foarte impresionanta. Cea mai mare biserica din lume are un naos lung de 218 metri. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova. Biserica se poate vizita gratuit, in fiecare zi cu conditia ca turistii sa aiba o tinuta foarte decenta.
Se poate vizita de asemenea si domul, unde intrarea nu mai este gratuita dar costul acesteia merita din plin. Exista doua optiuni: un lift sau scari

Adresa: in centrul Vaticanului.

Cod de tinuta: Nu este permis accesul persoanelor in pantaloni scurti, cu umerii goi sau fuste scurte. Chiar si in zilele calduroase de vara cei in pantaloni scurti sunt intorsi din drum si nu li se permite sa viziteze Basilica.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din intregul oras Roma. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi situata in cartierul Quirinale.
Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.

Adresa: Piazza di Trevi

Piazza di Spagna din Roma si Treptele Spaniole

Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.
In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole.
La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.

Pantheonul din Roma

Construit acum mai bine de 1800 de ani, minunata cladire a Pantheonului inca se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un important obiectiv turistic din Roma. Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta.

Adresa: Piazza della Rotonda

Columna lui Traian

Columna lui Traian a fost ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. Aceasta columna era situata in forumul lui Traian (forum ce abia fusese inaugurat in acele vremuri) si inconjurata de cladiri.

Columna lui Traian este situata in Forumul lui Traian – parte a forumurilor imperiale – pe Via dei Fori Imperiali, chiar langa Piazza Venezia.

Dealul Palatin din Roma

Cu un trecut ce dateaza cu mult inaintea orasului in sine, dealul Palatin ocupa un rol important in istoria Romei. Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Cetatii Eterne. Palatino este situat intre obiective turistice ca Circus Maximus,Coloseum si Forumul Roman, iar dovezile sapaturilor arheologice demonstreaza ca dealul era locuit inca din secolul 10 i.C.

Piazza Navona din Roma

Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone.
Piazza Navona se afla in centrul istoric al Romei, destul de aproape de Panteon. Este una dintre cele mai pline de viata piete din Roma, in jurul sau gasindu-se multe cafenele, restaurante si cluburi de noapte.

Castelul Sant’Angelo

Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. In lunga sa existenta, cladirea a servit mai intai drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orasului si mai apoi a fost transformata intr-o fortareata. In cele din urma a ajuns sa serveasca drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turisti din toata lumea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și