"Vin fiert" este impropriu spus, deoarece sub nicio formă nu trebuie să fierbi vinul!

Dacă îl fierbi, alcoolul din el se va evapora, la fel ca mulţi dintre nutrienţii pe care îi conţine, precum antioxidanţii ce luptă împotriva radicalilor liberi sau procianidinele care reduc tensiunea arterială şi nivelul colesterolului din sânge.

În plus, prin fierbere, vinul capătă un gust neplăcut, metalic şi amar. Aşadar, nu fierbe vinul, ci doar încălzeşte-l la foc mic destul timp cât să se "încarce" cu savoarea şi aroma condimentelor.

Iată şi alte trucuri pentru a prepara cel mai delicios vin fiert:

Indiferent de culoare, alege un vin nici prea scump, dar nici ieftin, întrucât prin fierbere vinul de proastă calitate fie îşi va pierde de tot gustul, fie va deveni prea înţepător sau prea dulce.

Vinul cel mai bun pentru fiert este cel demidulce, cu tărie medie.

Majoritatea reţetelor de vin fiert includ zahăr, dar e mai bine să foloseşti o cantitate mai mică decât cea sugerată, mai ales dacă ai un vin slab, fructat. Altfel o să te trezeşti cu o băutură insuportabil de dulce.

Atât zahărul alb, cât şi cel brun sunt potrivite pentru vinul fiert, zahărul brun dând băuturii o uşoară aromă de caramel. Pentru un vin fiert mai sărac în calorii, foloseşte miere în loc de zahăr.

Alege condimente întregi, nu sub formă de praf, deoarece acestea dau vinului o consistenţă neplăcută, tulbure.

Scorţişoara este cel mai popular ingredient când vine vorba de vin fiert, dar pentru extra savoare poţi folosi şi cuişoare, nucşoară, ghimbir, piper sau chili.

Dacă îţi doreşti un gust citric, foloseşte la 1 litru de vin o portocală întreagă "înţepată" peste tot cu cuişoare şi alte două portocale tăiate în patru, cu coajă cu tot.

Să foloseşti coaja de portocală rasă fin este o idee bună. Nu folosi în schimb sucul de portocală, dacă vrei ca vinul să fie clar şi fără impurităţi care plutesc prin el.

Anasonul stelat este de asemenea un condiment potrivit pentru vinul fiert, dar foloseşte o singură steluţă la o sticlă de vin, întrucât gustul acestei mirodenii este puternic şi ascuţit.

Unii recomandă să începi cu prepararea unui sirop din vin, zahăr şi mirodenii, dar astfel există riscul ca vinul să ajungă să fiarbă, deci să îşi piardă alcoolul şi să devină amar. Dacă vrei neapărat să faci un sirop în loc să pui toate ingredientele odată la încălzit, ia zahărul şi condimentele, adaugă apă cât să acopere zahărul şi poţi prepara siropul (peste care apoi se adaugă vinul şi se încălzeşte până înainte de fierbere).

Daca îţi doreşti mai multă tărie, amestecă vinul cu alte tipuri de alcool: coniac, vişinată, bere de ghimbir, ţuică, lichior de prune etc. Dar ai grijă să foloseşti cantităţi mici şi să nu amesteci prea multe tipuri de alcool odată. Nu e bine nici pentru silueta, nici pentru sănătate!


Preluare: ecuisine.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și