Nevoile

Dacă adoptați un pui de câine sunt șanse ca acesta să nu fi învățat să își facă nevoile afară sau există posibilitatea, ca rezultat al stresului schimbării, să apară mici accidente. Câteva sfaturi pentru a-l învăța comportamentul corect:
Imediat după ce îl hrăniți/îi oferiți apă ieșiți cu el afară
Găsiți afară un loc special (de preferabil cu iarbă) unde câinele să își facă nevoile de fiecare data (mirosul il va invăța)
Nu țineți un pui de câteva luni mai mult de câteva ore fără să își facă nevoile
Fiindcă vor mai exista accidente, încercați să controlați acest lucru creându-i un loc special unde să poată să faca în casă, folosind ziare/așternuturi absorbante (pe balcon, pe hol). Treptat, renunțați la acest loc.
În cazul accidentelor: NU țipați, NU loviți, NU certați câinele. În schimb, dacă l-ați prins în timpul actului, îi spuneți un calm și strict NU, apoi incercați să îl opriți și să ieșiți cu el afară.
În aceste prime etape, bucurați-vă cât mai mult când cățelul reușește, oferindu-i recompense semnificative.

Mersul in lesa

Încă de la început încercați să obișnuiți câinele cu zgarda și lesa. Dacă aceasta are probleme (se sperie, fuge sau devine agitat) încercați să îi țineți lesa prin casa, pentru perioade scurte de timp, pentru a se obinșui cu aceasta.
Mersul corect în lesă vă va ajuta și pe Dvs. să vă bucurați de plimbare, dar și pe câine să experimenteze lumea într-un mod calm și plăcut. Pentru a începe această etapă plecați de acasă cu recompense și răbdare. Există mai multe tipuri de probleme legate de mersul în lesă (tras în față, tras în orice directie, tras la vederea altor câini/oameni sau refuzul de deplasare).
Exercițiul de educare începe în față ușii, unde lesa este pusă câinelui când este calm și ascultător.
Dupa ce ați ieșit afară, dacă câinele dvs. trage în lesă, aveți câteva variante:
Cea mai eficienta soluție este schimbarea bruscă a direcției și recompensarea rapidă a câinelui când acesta se află în poziția corectă
De asemena, vă puteți opri, nu mai continuați drumul până când acesta nu revine la pas. Repetați această activitate și câinele va înțelege ca nu se poate deplasa în acest mod.
Dacă cățelul trage spre alți câini sau oameni, repetați schimbarea direcției și/sau încercați să îi distrageți atenția prin recompense (mâncare, jucărie, mângâiat)
Dacă cățelul refuză deplasarea (de cele mai multe ori din teamă), NU trageți câinele. Încercați să vă opriți și să chemați câinele la dvs, recompensăndu-l când vine. Dacă îi este teama de un obiect, un om, o mașină, încercați să vă apropiați treptat de acel loc. Nu insitați și nu forțați un câine foarte temător.

Socializare

Socializarea cu alți oameni și câini trebuie începută cât mai devreme posibil. Astfel, înainte de terminarea vaccinurilor noul cățel poate să facă cunoștință cu câțiva oameni (trebuie respectată cu strictețe igiena celor care interacționează cu acesta) și unul-doi câini de încredere (aceștia trebuie sa fie curați, vaccinați și blânzi). Aceste interacțiuni trebuie supravegheate cu atenție.

Abia după terminarea vaccinurilor câinele este pregătit să i se prezinte lumea. Socializarea în țarcurile special amenajate este foarte importantă, în special în primul an de viața, când noul cățel va învăța bunele maniere. Aceste ieșiri trebuie sa fie cât mai dese, pentru a obișnui câinele cu toate tipurile de câini. Totuși, daca acestea are doar câteva luni, ar trebuie urmăriți câțiva pași:
Ieșirile nu trebuie să fie foarte lungi
Experiențele trebuie să fie preponderent pozitive (aici stăpânul decide dacă interacțiunea cu un anumit câine nu este potrivită)
Câinele nu trebuie sa fie extrem de protejat (nu luați câinele în brațe, nu vă spertați când se joacă cu ceilalți), dar trebuie sa fie supravegheat
Combinați socializarea cu ceilalți căței cu socilizarea cu stăpânii acestora
Puii de câine au dorința de a se urca cu lăbuțele pe oameni și de a mușca în joaca (mâini, haine). NU îi permiteți acest lucru. În momentul în care se comportă în acest fel, plecați și ignorați câinele sau îi distrageți atenția cu altă activitate.
Folosițivă de aceste ieșiri pentru a întări relația cu câinele prin câteva exerciții de dresaj (din când în când chemați câinele la Dvs. și recompensați-l când vine, exerciții de obediență, aport)

Hrănirea

Hrănirea câinelui se va face 1-2 pe zi, în funcție de vârstă și talie. De preferabil, câinele va fi hrănit la aceiași oră și castronul cu mâncare nu va fi ținut la dispoziția acestuia întreaga zi. Acestă acțiune va crea structură și consistență în activitățile câinelui.

Separarea

Pentru a evita problemele care pot apărea în momentele în care câinele este lăsat singur în casa trebuie urmăriți câțiva pași:
Înainte de a fi lăsat singur câinele trebuie scos afară pentru a-și consuma energia.
Câteva din activitățile posibile sunt: plimbarea, alergatul după minge, jucatul cu alți câini, exerciții de dresaj.
La plecarea de acasă îi puteți oferi câinelui o jucărie de ros sau un os. În acest mod i se oferă o activitate și va asocia separarea de stăpân și cu evenimente pozitive.
Pentru pui, lăsatul singur în casă trebuie făcut treptat, iar un comportament corect trebuie recompensat. Încercați, initial, să plecați de acasă pentru perioade scurte de timp, iar apoi să le prelungiți în funcție de evoluția câinelui.

NU UITAȚI - Majoritatea incidentelor apărute sunt rezultatul plictiselii și a lipsei stimulării mentale a câinelui

Încercați să îi oferiți câinelui atât mișcare, cât și activități de stimulare mentală (jocuri de tip puzzle pentru câini, ascunsul recompensei, mici exerciții de dresaj). De asemenea, încercați să intuiți acțiunile câinelui dvs. și să îl redirecționați înainte să apară comportamentul neplăcut.
Acestea sunt câteva din sfaturile pe care le puteți urma în educarea câinelui Dvs. Astfel, indiferent de vârstă, talie sau sexul câinelui, respectarea regulilor impuse este importantă. Nu vă lăsați înșelați de dimensiunile mici ale unui câine, toți au aceleași nevoi, iar respectarea lor va crea un companion minunat care sa vă poată însoți în cât mai multe activități.


NU UITAȚI:

Cel mai important în dresarea unui câine este:
Răbdarea
Consecvența
Claritatea


Preluare: vier-pfoten.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și