Întâlnirile dintre oameni şi animalele sălbatice sunt întotdeauna subiect de discuţii. Atât timp cât invadăm constant teritoriul acestor animale, riscăm să ne trezim în situaţii nu tocmai plăcute. Imprevizibilitatea şi viteza de reacţie a animalelor, ne împiedică să oferim soluţia exactă unei astfel de întâlniri, însă trebuie tinut cont de câteva ponturi, sfaturi despre ce ar trebui să avem asupre noastră şi cum ar trebui să reacţionăm în astfel de situaţii.

Din perspectiva ultimelor întâlniri cu animalele sălbatice de pe raza judeţului nostru, mediatizate sau nu, pentru a nu deveni victime,

Jandarmeria Maramureş, prin structurile montane, recomandă următoarele :
- anunţaţi familia despre plecarea pe munte, pe un traseu, lăsaţi un număr de contact pentru a comunica în situaţii diverse;
- asiguraţi-vă că aveţi îmbrăcămintea şi încălţămintea corespunzătoare drumeţiei pe munte, în pădure ;
- consultaţi prognoza meteo. Muntele este plin de surprize şi nimeni nu doreşte să fie prins de ploaie torenţiala sau de furtună. In plus de asta, un aşa fenomen poate fi chiar primejdios pentru viaţă (alunecări de teren, inundaţii, ieşirea râurilor din matcă, etc.).
- vă puteţi da seama ce animale au trecut prin zonă, dupa urmele pe care le lasă . Urmele de lup şi vulpe – se aseamănă cu cele de câine, se pot observa pernuţele şi cele 4 degete. Urmele de vulpe sunt mai mici decât cele de lup. Urmele de urs – lasă urme de dimensiuni aproximative 30 x 18 cm, 5 degete lungi. Urmele de cerb, căprioară– urme copitate, formate din doua segmente. Urmele de porc mistret – seamănă cu cele lăsate de cerb, dar mai apar şi degetele laterale din spatele copitei.
- urşii sunt intâlniţi frecvent în drumeţii. Deci mare grijă la modul de abordare. Evitaţi să le faceţi poze (bliţul aparatului îi sperie şi devin agresivi), nu îi hrăniţi şi mai ales, îndepărtaţivă dacă intâlniţi doar puii, cu siguranţă ursoaica e în preajmă. Gălăgia sperie urşii, astfel pot fi ţinuţi la distanţă. De asemenea, e bine de ştiut că mirosurile dulci îi atrag intodeauna. Discuţiile şi zgomotul pe care îl faceţi, cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. Cântaţi sau vorbiţi cu voce tare. Pe lângă creşterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteţi acolo. Nu mizaţi că e destulă distanţă până la urs. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să vă treziţi cu ursul faţă în faţă. Dacă fugiţi, deveniţi victimă cu siguranţă. Adoptaţi o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, aveţi grijă că are pe unde scăpa. Dacă este încolţit, va adopta o poziţie de apărare
- ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de intâlniri. Animalele se simt
în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei
- ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
- dacă planificaţi să ajungeţi într-o zonă ce este frecventată de cerbi, evitaţi sezonul septembrie-octombrie, pentru ca atunci este sezonul lor de împerechere şi masculii pot deveni foarte agresivi.
- animalele sălbătice pot fi ţinute la distanţă prin folosirea de haine spălate cu un balsam puternic, pentru ca acesta le alungă. Folosiţi lumânări care odată aprinse, emană un miros ce le alungă şi nu dăunează omului.
- şerpii se găsesc de obicei in locurile cu stanci bolovani expusi la soare, dacă trebuie să traversaţi o astfel de zonă, luati un lemn de jos şi bateţi cu el pe pietre, pe sol, şerpii fiind foarte sensibili, percep vibraţiile şi vor fugi sub stânci.

Nu uitaţi, casa animalelor sălbatice sunt pădurile şi munţii, noi fiind intruşi.

Nu tolerăm agresiunea gratuită faţă de animalele sălbatice, dimpotrivă, învăţând să ne comportăm în asemenea situaţii, învăţăm să le întelegem.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și