Sibiul este singurul oraş din lume în centrul căruia are loc marţi, de la ora 17.30, Prologul, primul spectacol din cadrul celei de a zecea ediţii a celui mai dificil raliu hard enduro, Red Bull Romaniacs, competiţie care a adus la Sibiu 370 de motociclişti din 40 de ţări de pe toate continentele, potrivit organizatorilor.
Prologul de marţi de pe Bulevardul Corneliu Coposu din centrul Sibiului „este cea mai spectaculoasă şi mai mediatizată etapă a raliului de hard enduro, fiind prezentat şi cunoscut în peste 100 de ţări tocmai pentru unicitatea sa, fiind singurul eveniment de hard enduro din lume care se desfăşoară în centrul unui oraş”.
De mai bine de cinci ani de zile, Red Bull Romaniacs ocupă locul unu din lume, când vine vorba de hard enduro.
"În materie de hard enduro, clar de 4-5 ani dominăm. Suntem pe locul unu în lume de departe. Paris-Dakar este este un altfel de competiţie, este un rally-raid, deşi ne putem compara liniştit cu această competiţie", a declarat luni, pentru AGERPRES, unul din organizatorii români ai competiţiei, Andy Fazekas.
La Prologul de marţi de la Sibiu vor lua startul super campioni de hard enduro, practic primii 20 motociclişti de top din lume, dar şi 17 români, printre care şi Sorina Sandu, o împătimită a acestui sport, în vârstă de 22 de ani din Petroşani, singura româncă care a avut curajul să se înscrie în cel mai dificil hard enduro raliu. Sorina Sandu a lăsat gimnastica pentru hard enduro, fiind convinsă şi de tatăl său că acest sport i se potriveşte mai mult.
La Sibiu vor lua startul marţi 370 de rideri, din 40 de ţări, de pe toate continentele. Dotat cu 15 obstacole, din care nouă în premieră, Prologul de marţi de la Sibiu a devenit cunoscut peste tot în lume după ce obstacolele create de Andy Fazekas au fost adoptate în competiţii de enduroindoor sau de endurocross, multe dintre ele regăsindu-se în prezent în Campionatul american de Endurocross. Pentru ediţia aniversară s-a recreat zona de wall-ride, unde concurenţii merg practic pe o înşiruire de obstacole de forma unor evantaie şi testează legile fizicii. Cu alte cuvinte, dacă nu accelerezi cât trebuie, rişti să cazi de pe aceste evantaie, iar distanţa până la sol este chiar şi de 15 metri.
Pentru construcţia Prologului din acest an s-au folosit: 60 metri cubi de lemn, 70 de tone de buşteni, 30 de tone de piatră, 6 containere şi 10 rădăcini groase, cu diametru de aproape un metru.
Un punct interesant al show-ului va fi evoluţia celor trei fete care se luptă pentru titlul neoficial de regină a Carpaţilor. Sorina Sandu (România), Veronika Dallhammer (Austria) şi Ulla Gorber (Germania) concurează la clasa Hobby Single.
Până să ajungă însă la showul de marţi, de la ora 17.30, toţi concurenţii, inclusiv cei 17 rideri români, vor trebui să treacă de sesiunile de calificări. Prologul contează pentru desemnarea ordinii de start în prima zi din munţi (miercuri 3 iulie), însă în finală ajung doar primii 49 de rideri de la fiecare categorie, celorlalţi luându-li-se în considerare timpul din calificări.
La clasa Pro, show-ul de la Prolog se anunţă incendiar, în finală fiind aşteptaţi să ajungă rideri precum Graham Jarvis (Marea Britanie - 3 titluri Red Bull Romaniacs), Chris Birch (Noua Zeelandă - 1 titlu Red Bull Romaniacs), Jonny Walker (Marea Britanie - câştigător Prolog RBR 2012), Wade Young (17 ani, Africa de Sud - câştigător Roof of Africa 2012) sau Ivan Cervantes (Spania, multiplu campion mondial de enduro clasic).
Red Bull Romaniacs are, în afară de Prolog, patru zile de off-road, care se desfăşoară în munţii din patru judeţe: Sibiu, Alba, Vâlcea şi Hunedoara.
Preluare: AgerPres