Peste jumătate din cheltuielile statului sunt destinate plăţii pensiilor, finanţării serviciilor de asistenţă socială şi a plăţii salariilor angajaţilor de la stat.

Din suma care i-ar reveni zilnic fiecărui cetăţean, o parte din bani sunt folosiţi pentru ajutoare de încălzire, pentru sprijinirea persoanelor cu handicap şi a familiilor cu venituri reduse, pentru alocaţii şi pensii ori pentru indemnizaţia de creştere a copilului.

Banii ce revin orăşenilor

Cu privire la banii cheltuiţi de reprezentanţii administraţiei publice locale, sumele sunt variate de la o localitate la alta. |n topul clasamentului, la nivelul oraşelor din Maramureş, se află Tăuţii Măgherăuş, unde, zilnic, fiecărui cetăţean îi revin de la bugetul local 3,22 euro, în timp ce la polul opus se află oraşul Dragomireşti, unde suma alocată fiecărui cetăţean este de 0,58 euro. Potrivit prevederilor cheltuielilor bugetului local, municipiul Baia Mare cheltuie, în fiecare zi, suma de 1,44 euro/cetăţean.

În Sighetu Marmaţiei, fiecărui cetăţean îi revine zilnic suma de 1,03 euro, în timp ce în Baia-Sprie sunt alocaţi 0,92 euro. În Borşa - 0,65 euro, în Cavnic - 0,86 euro, în Săliştea de Sus - 1,47 euro, în Seini - 0,92 euro, iar în Şomcuta Mare - 0,81 euro. Târgu Lăpuş se regăseşte în top cu 1,13 euro cheltuiţi în fiecare zi pentru fiecare cetăţean, iar în oraşul Ulmeni pentru fiecare cetăţean se cheltuie zilnic 0,99 euro. Vişeu de Sus figurează pe listă cu 0,81 euro.

Banii de care beneficiază locuitorii din comunele maramureşene

În ceea ce priveşte cheltuielile comunelor maramureşene, pentru fiecare cetăţean în parte, Fărcaşa se află pe loc fruntaş, cu 2,24 euro cheltuiţi zilnic pentru fiecare locuitor. Comuna Ardusat cheltuie zilnic 0,84 euro, Bârsana 0,55 euro, comuna Bogdan Vodă 0,45 euro, Budeşti 0,51 euro, comuna Cicârlău 0,66 euro, Copalnic Mănăştur 0,72 euro, Dumbrăviţa 1,50 euro, comuna Ieud 0,55 euro, Moisei are alocaţi, în fiecare zi, 0,53 euro pentru locuitorii din comună. La Oarţa de Jos, fiecărui cetăţean îi revin 0,61 euro pe zi, în vreme ce la Suciu de Sus se cheltuiesc zilnic 0,59 euro pentru fiecare locuitor.

Serviciile oferite de primării

O parte din cuantumul acestor bani provin din veniturile încasate de autorităţile locale sub formă de taxe şi impozite, fiecărui cetăţean i se asigură servicii publice utilitare, adică apă, canalizare şi gestionarea deşeurilor, transport public, buna funcţionare a spitalelor, ordine publică, dar şi programe de construcţii locuinţe, străzi, poduri şcoli ori grădiniţe. O parte din veniturile bugetului local provin din impozitele pe venit, pe profit sau pe câştiguri de capital din impozitele şi taxele pe locuinţe, terenuri sau clădiri, din TVA, precum şi din amenzi, penalităţi şi confiscări.

Întrebaţi dacă sumele alocate pentru fiecare cetăţean în parte sunt suficiente pentru a-i asigura acestuia servicii de calitate, autorităţile judeţului susţin că pe viitor se aşteaptă la îmbunătăţiri ale acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și