HORIA AGARICI, născut la 6 aprilie 1911 în Elveția, decedat în 13 iulie 1982 la Constanța. A fost maior de aviație al Forțelor Aeriene Române, unul din aviatorii de elită al celui de-al Doilea Război Mondial, poet și autor român. Pentru faptele sale extraordinare de vitejie din timpul celui de-al doilea război mondial a fost supranumit și vânătorul de bolșevici.

Pe lângă tema principală, au mai fost dezbătute subiecte despre:

- înființarea la Sighetu Marmației a „Memorialului Victimelor Comunismului”
- existența „Cimitirului Săracilor”;
- despre montarea faimosului „Cui” de la Sighet.

Activitatea a fost condusă de către președintele Sucursalei Sighetu Marmației, col. (rtr.) Cristea Teodor.

Președintele Filialei „Pintea Viteazu” Maramureș, col. (rtr.) Ioan Ceterchi, a prezentat pe scurt activitatea Filialei maramureșene și importanța acestor activități culturale care se desfășoară în mod repetat la nivelul Filialei din Baia Mare și a urat mult succes sucursalei nou înființate la Sighetu Marmației.

Cu această ocazie au luat cuvântul col. (rtr.) Teodor Cristea, d-na Diana Iancu-șef serviciu Biblioteca „Laurențiu Ulici” - Sighetu Marmației, col. (r.) Vasile Marina, col. (rtr.) Ioan Boiciuc, col. (r.) Ioan Marchiș - prim vicepreședinte al Filialei „Pintea Viteazu” Maramureș și
scriitoarea Felicia Carmena Băințan - președinte Liga Scriitorilor din România, filiala Maramureș și membră a asociației.

pas. (rtr.) Ioan Turda, pe lângă abordarea temei privind pilotul Horia Agarici, a prezentat un caz deosebit care s-a petrecut în zonă în anul 2006, când un avion francez monomotor cu patru persoane la bord, a aterizat forțat pe un deal din satul Hoteni.

Cele patru persoane se îndreptau de la Iași, (unde au participat la o conferință pe linie de aviație) spre Debrecen(Ungaria). Fiindcă au fost prinși într-un curent de aer deasupra „caldării” Munților Maramureșului, s-au învârtit în aer până au fost somați de ucraineni să nu încerce să între pe teritoriul acestei țări, altfel se va trage asupra avionului.

După ce au rămas fără kerosen, au fost nevoiți sa aterizeze forțat ,,prin urcare" pe un deal din satul Hoteni. În urma unei informații despre eveniment, obținute de la un cetățean din acest sat, s-au deplasat la fața locului pentru a salva pilotul și cele trei persoane care-l însoțeau, col. (rtr.) Ioan Boiciuc și pas. (rtr.) Ioan Turda de la Poliția de frontiera Sighetu Marmației, precum și șeful Postului de poliție Ocna Sugatag.

Cele patru persoane identificate au fost recuperate fără a avea leziuni, după care s-a luat legătura cu autoritățile franceze, iar prin aeroportul din Baia Mare aceștia au ajuns în Franța. Avionul a fost coborât de pe acel deal, cu ajutorul unui ștraf de cai.

Din partea Filialei „Pintea Viteazu” Maramureș, au mai participat pas (rtr.) Dănuț Socotinschi și pas. (rtr.) Ioan Bretan, ambii membri în Comitetul Executiv.

SIGHET - Activitate culturală la sucursala ANCMRR din M. A. I.

SIGHET - Activitate culturală la sucursala ANCMRR din M. A. I.

SIGHET - Activitate culturală la sucursala ANCMRR din M. A. I.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și