A trecut o lună și jumătate de la alegerile locale și încă la Sighet nu se întrevede nicio soluție privind alegerea viceprimarului. Viceprimarul, conform legii, este ales în Sighet cu un minim de 10 voturi din cele 19 ce pot fi exprimate de către consilierii locali.
Imediat după alegeri s-au configurat două posibile grupări în jurul cărora să se formeze o majoritate în Consiliul local: una formată din 9 consilieri (șapte PNL și doi USR Plus) și încă una posibilă, formată din 10 consilieri locali (cinci PSD, doi Pro România, doi PMP și unul UDMR).
Prima grupare este mai închegată, un bloc „de dreapta”, unit, și care vine cu o singură propunere pentru funcția de viceprimar: Daniela Maria Onița Ivașcu, candidat PNL pentru funcția de primar în alegerile locale și ocupantul locului 2, la o diferență foarte mică de voturi de actualul primar, Vasile Moldovan (PSD).
A doua grupare este formată din mai mulți jucători politici: PSD, Pro România, PMP și UDMR. Deși în teorie a doua grupare ar deține majoritatea în Consiliul local și ar întruni numărul necesar de voturi pentru funcția de viceprimar, aceasta nu a fost capabilă într-o lună și jumătate să ajungă la o concluzie și să vină public cu o singură propunere.
PSD are o propunere proprie, deși a obținut doar cinci mandate de consilieri locali, în persoana Adrianei Curmei. Aceasta este un prosper om de afaceri din Sighet și cu experiență îndelungată exclusiv în mediul privat. Practic, PSD vrea să acapareze toată puterea în Sighet, atât primar, cât și viceprimar. Este clar că o astfel de poziție a PSD nu pate fi catalogată decât ca fiind neserioasă și nerealizabilă. Aici nu este vorba doar de a numi un viceprimar ci și de a asigura o majoritate stabilă, funcțională și durabilă în consiliul local pentru întreg mandatul de patru ani.
Pro România vine cu propunerea pentru viceprimar în persoana consilierului local Nicolae Iuga, care a ocupat un onorabil loc trei în bătălia pentru funcția de primar din alegerile locale, detașându-se clar de ceilalți contracandidați care i-au urmat. Acesta are deja în spate un mandat de consilier local și a activat în comisia de buget finanțe, fiind de profesie economist și profesor de Economie.
Partidul Mișcarea Populară vine cu propunerea pentru funcția de viceprimar în persoana lui Gabriel Filipciuc, un tânăr nou intrat în politică și care a făcut o mișcare frumoasă la alegerile pentru Consiliul local, obținând doi consilieri.
UDMR, deși a obținut doar un singur consilier local în alegerile care tocmai au trecut, are pretenția pentru funcția de viceprimar în persoana doamnei Beres Ildiko Ibolya, de meserie profesor și cea care a ocupat funcția de viceprimar în ultimii patru ani, sub mandatul de primar al lui Horia Scubli. Cerința UDMR este și ea una justificată, în virtutea unui protocol încheiat în pagul alegerilor locale între PSD și UDMR, protocol prin care PSD s-a angajat să susțină pentru funcția de viceprimar doar candidatul UDMR. Astfel că UDMR nu a avut candidat pentru funcția de primar și a susținut candidatul PSD pentru această funcție. De această promisiune se pare că PSD a uitat, sau se face că a uitat.
În ultima lună între PSD, Pro România, PMP și UDMR au avut numeroase negocieri, însă fără niciun rezultat. PSD nu dorește să renunțe nici în ruptul capului la ideea de a numi el însuși viceprimar la Sighet, motiv pentru care negocierile sunt superflue și fără vreo finalitate.
Concluzia? Alegerea viceprimarului în municipiul Sighet, care va fi supusă dezbaterii și votului în Consiliul local spre finalul acestei luni, pare a fi o misiune imposibilă.