La o analiză amănunțită a bugetului propus, concluzia este una tristă: aproximativ 70% din totalul veniturilor se duc pe salarii. Din totalul veniturilor care sunt în sumă de 148 milioane de lei (148 de miliarde în lei vechi), 101,5 milioane lei (101,5 miliarde în lei vechi) se duc pe salariile angajaților din Primărie și din instituțiile și societățile din subordinea Consiliului local. La un calcul simplu, nu mai rămân bani pentru aproape nimic altceva.

Odată cu votarea în iulie 2017 a noilor salarii din Primărie și din instituțiile din subordinea Consiliului local, întregul buget a fost dezechilibrat: dacă la începutul anului 2017 ponderea salariilor din buget era de aproximativ 27%, în anul 2018 am ajuns la o pondere de 68,88%!

Redăm mai jos câteva exemple ilustrative, comparând situația din anul 2017 și 2018:

- Primăria Sighet: în 2017 salariile erau în sumă de 2,4 milioane lei, în 2018 au ajuns la 4,2 milioane lei;
- Poliția locală: în 2017 salariile erau în sumă de 1,2 milioane lei, în 2018 au ajuns la 2,23 milioane lei.

După cum se observă, asistăm la dublarea fondului de salarii în anul 2018 în Primărie și în mai toate instituțiile subordonate, comparativ cu anul 2017. Ca urmare a acestei politici dezastroase a creșterilor salariale necontrolate și negândite, pentru angajații cu funcții de conducere, s-a ajuns la dezastrul din prezent: Spitalul municipal Sighet urmează să primească doar 10% din bugetul care i-a fost alocat anul trecut - adică asistăm la o scădere a bugetului alocat acestuia cu 90%! În acest ritm, cel mai probabil, riscăm ca Spitalul să intre în datorii foarte mari și chiar să fie închis. O situație asemănătoare o regăsim la toate instituțiile din Sighet, unde alocările bugetare scad foarte mult în acest an, comparativ cu anul anterior.

Aberația continuă - în condițiile în care nu ajung banii pentru mai nimic, Primăria și alte instituții continuă angajările: se angajează doar șefi de servicii și șefi de birou în continuare pe bandă rulantă, toți remunerați cu salarii de 7.000 - 8.000 lei / lună!

Singurul lucru bun legat de acest buget este faptul că, la insistențele consilierilor locali ai UNPR și, ulterior, ai PNL, s-a alocat suma de 1,6 milioane de lei noi pentru a se achita în zero datoriile istorice ale societății de transport local MaraNord, salvând-o astfel de la faliment sigur, faliment care urma să fie declarat de către Instanță în data de 6 martie a.c.

Actualul buget, conceput în exclusivitate de către executiv, a provocat nemulțumirea majorității consilierilor locali sigheteni, chiar și din sânul PSD.

„Vreau să anunț că acesta este cel mai prost buget pe care l-a avut Sighetul din 1990 și până în prezent, este un buget al sărăciei și subdezvoltării”, a declarat consilierul local Gavrilă Mihali (UNPR). „Acest buget duce întregul oraș în faliment, nu mai rămân bani pentru străzi, Spital, școli, pentru nimic, aproape toate veniturile mergând în salarii. Singurul motiv pentru care voi vota acest buget este pentru a salva de la faliment societatea de transport local Maranord. În afara acestui fapt, nu există nimic bun legat de acest buget”, a declarat președintele de ședință, consilierul Nicolae Iuga (UNPR).

Doamna consilier Eugenia Godja a arătat că în finanțarea unităților de învățământ trebuie să se țină cont de performanțele educaționale obține de către acestea, reflectate în rezultate la examene naționale și concursuri școlare. „Din păcate, procentul ridicat al salariilor în buget îl dezechilibrează grav, celelalte sume alocate pentru întreținere și investiții fiind total insuficiente pentru oraș. Nu știu dacă legea finanțelor publice permite un asemenea dezechilibru“, a mai declarat consilierul local Eugenia Godja (PSD).

Consilierii liberali au exprimat nemulțumiri asemănătoare, arătând că se impune urgent o reorganizare a tuturor serviciilor din Primărie și a instituțiilor din subordine. Punctul de vedere al liberalilor a fost întărit de către consilierul local Nicolae Iuga (UNPR), care a declarat că trebuie ca serviciile din Primărie și a instituțiilor subordonate Consiliului local să devină mai suple și eficiente, în acest moment fiind sufocate de prea mulți șefi.

În replică, primarul Horia Scubli, a apărat bugetul, arătând că sunt instituții în Sighet care alocă chiar și 85% din buget pentru salarii, exemplificând în acest sens școlile din municipiu. Această comparație o considerăm lipsită de sens, deoarece o școală nu trebuie să asfalteze drumuri, să întrețină spitalul etc. O școală furnizează strict servicii de educație.

Supus la vot, bugetul a trecut cu unanimitate de voturi, doar pentru a salva societatea de transport local de la faliment, după cum au declarat cei mai mulți dintre consilieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și