Menționăm că există trei angajați ai Poliției locale care în cursul acestui an nu au beneficiat deloc de indemnizația de hrană / au beneficiat doar parțial de aceasta, având în vedere că salariile acestora + indemnizația de hrană depășea salariul viceprimarului, fapt interzis de lege. În această situație se află șeful Poliției locale și cei doi șefi de birou din cadrul instituției. Spre exemplu, cei trei mai sus menționați ajung la salarii + indemnizații de hrană brute de peste 12.000 lei / lună!

Cu toate că salariile polițiștilor locali sigheteni sunt în cele mai multe cazuri mult mai mari decât ale polițiștilor naționali, aceștia nu renunță nici în ruptul capului la indemnizația de hrană. Deocamdată, atât Primarul cât și o parte dintre consilierii locali nu cedează în fața amenințărilor polițiștilor locali că îi dau în judecată pe Primar și Consiliul local. Din păcate, alții văd doar voturi și susțin grevarea inutilă a bugetului local, în detrimentul efectuării unor lucrări de interes public.

În fiecare an din bugetul local al municipiului Sighetu Marmației se cheltuie aproape 1 milion de euro cu Poliția locală. În anul 2020, consilierii locali Iuga Nicolae și Gavrilă Mihali au inițiat un proiect de hotărâre privind desființarea Poliției locale Sighet, proiect care însă a picat la vot în Consiliu local, întrunind doar două voturi din 19.

Ce spune președintele Comisiei de buget-finanțe?

„Dacă nu se dorește desființarea Poliției locale, atunci se impune urgent reorganizarea acesteia. Nu se justifică existența a trei șefi, este suficient doar unul. Totodată se impune ca Poliția locală să își facă treaba la modul serios, nu să se plimbe fără rost în colaborare cu Poliția națională. Poliția locală ar trebui să aplice amenzi tuturor celor care parchează aiurea în acest oraș și obturează circulația rutieră, să fie puncte fixe noaptea în anumite zone din Sighet rău-famate pentru a asigura un climat de siguranță în oraș, să aplice suprataxa de parcare celor care nu plătesc parcarea etc. Aceasta ar trebui să fie menirea Poliției locale. Astfel ar crește încasările realizate din activitatea Poliției locale și atunci putem vorbi de reacordarea indemnizației de hrană, pentru că am avea de unde să o dăm. Cât timp activitatea Poliției locale lasă de dorit, nici nu se pune problema de a mai acorda acea indemnizație de hrană de peste 1.100 lei net / lună”, a explicat Nicolae Iuga, președintele Comisiei de buget-finanțe din cadrul Consiliului local Sighet.

Ce spune Primarul municipiului?

„Indemnizația de hrană s-a acordat în acest an Poliției locale în limita bugetului aprobat de către Consiliul local, potrivit prevederilor legale. Interpretarea dată legii de către polițiștii locali, cum că Primăria este obligată să acorde această indemnizație, este discutabilă: atât timp cât trei angajați ai Poliției locale (șeful instituției și cei doi șefi de birou - n.r.) nici măcar nu beneficiază de aceasta, având în vedere că veniturile lor depășesc salariul viceprimarului (fapt interzis de lege - n.r.), deducem că acordarea acesteia nu este obligatorie, ci poate fi acordată doar în limita bugetului disponibil în acest sens. Din cunoștințele mele, cei trei șefi de la Poliția locală ar fi acționat deja în judecată Primăria pentru a beneficia de indemnizații de hrană, cu toate că legea nu permite ca venitul oricărui angajat din administrația locală să depășească salariul viceprimarului”, a declarat pentru Sighet 247 Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighet.

Dacă se va reorganiza Poliția locală sau nu, rămâne de văzut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și