A fost finalist în 2014 la emisiunea de succes „Next Star” unde a realizat un duet cu celebra Anda Adam. Este câştigător al Trofeului Maramureşeanul Anului la secţiunea talente, un premiu despre care mărturiseşte că îi este foarte drag. A mai obţinut locul întâi la Festivalul Internaţional de Muzică, la chitară clasică şi primul loc în Gală cu piesa spaniolă Malaguena, unde a învins concurenţi din Ungaria, Croaţia, Ucraina şi Serbia. Cel mai recent succes al său este cel înregistrat la Campionatul Mondial al Artelor de la Hollywood. Aici a reuşit să obţină 3 medalii de aur şi două de argint, dar şi titlul de campion modial pentru punctajul maxim obţinut de la cei 19 juraţi.

Mark Sebastian Mesaroş spune că nu-i vine nici acum să creadă că a ajuns să vadă America la vârsta de 12 ani, dar mai ales să-i cucerească pe americani cu talentul său, cu naturaleţea, dar şi cu mândria că e maramureşean. De altfel, susţine că e bucuros de faptul că s-a născut în Maramureş şi că ar prefera mai degrabă ca Hollywood-ul să fie la el acasă, adică în Maramureş.

Un sighetean de 12 ani la Hollywood

R: Cum ai ajuns să participi la Campionatul Mondial al Artelor de la Hollywood?
M.M.: Am ajuns să fiu selectat în lotul României pentru Hollywood în urma apariţiilor tv, a vizionărilor de pe Youtube, a faptului că pot participa la mai multe secţiuni, chitară, pian, beatbox şi live looping. A mai contat faptul că puţină lume face aşa ceva. Încă la vârstă mea, pe internet nu am mai întâlnit pe nimeni. Fiind ceva original şi faptul că antrenează publicul, am ajuns să primesc mailul că am fost selectat să reprezint România. Invitaţia pentru ambasadă a fost chiar din partea domnului Griff O Nill cel care a invitat ţara noastră să participe pentru prima dată, deşi a fost ediţia cu numărul 20. Tot el a fondat concursul Miss Univers, deci vă închipuiţi că şi la acest concurs totul a fost pus la punct până în cele mai mici detalii. Pe net vedeam clipuri din ediţiile anterioare, dar să fii acolo e ceva ireal.
R: Cum te-ai pregătit pentru această competiţie?
M.M: Ştiam că regulile sunt foarte stricte şi avem voie maxim un minut la fiecare categorie. Am făcut zeci de repetiţii. Deşi alţii intrau în vacanţă, eu treceam de la pian pe chitară şi apoi la beatbox. Nu a fost uşor, mă cronometram tot timpul să nu depăşesc timpul să fiu descalificat, am umblat după costumaţii (doar eu am avut 2 bagaje cu echipament), după vize, repetiţii cu lotul, apariţii la Antena 1, sponsori, drumuri interminabile pentru un minut la fiecare secţiune să mă pot prezenta cât mai bine. Ştiam că toate cele 61 de ţări sunt la înălţime pentru că au avut cei mai buni reprezentanţi. Inclusiv la Parada Naţiunilor s-a decernat premiul pentru cea mai autentică costumaţie. E ceva de vis… urmăriţi pe Youtube WCOPA Naţional Parade.
R: Din delegaţia României au mai făcut parte şi alţi maramureşeni?
M.M.: Din delegaţia României nu au făcut parte alţi maramureşeni, eu am fost singurul selectat din Ardeal. Au mai participat în Lot: Grupul de dans Dance World Junior şi Senior, 3 voci – Denisa Dima, Letiţia Roman şi Giada Giardinelli, un moment de Teatru cu Cristina Oancea şi un chitarist Andrei Cerbu.
R: Cu ce te-ai prezentat la această competiţie?
M.M.: M-am prezentat cu 4 momente în competiţie: unul de pian: Mozart – Rondo, Alla turcă Turkish March, unde am avut o costumaţie din perioada respectivă, mulţumim Galeriilor Vassiliev. Alt moment a fost la chitară: Flamenco Malaguena de Daniel Fortea cu care am mai cântat într-o gală la un concurs internaţional şi 2 momente de beatbox and live looping Gangstar Paradise şi Push me la care am primit câte 100 de puncte de la toţi 19 juraţi şi placheta de Champion of The World 2016 Division Winner (campion mondial).
R: Cum ţi s-a părut jurizarea? Cine a făcut parte din juriu?
M.M: Spre deosebire de multe alte concursuri, cei 19 juraţi trimit punctajele fără să facă şedinţe sau să se consulte unul cu celălalt. Se adună totalul şi cel mai bun câştigă secţiunea. Se ţine cont de tot… atitudinea pe scenă, costumaţie, machiaj, carismă, interacţiunea cu publicul, originalitate şi tematica momentului. În funcţie de punctaj se acordă medalii pe secţiuni. Am fost singurul din lot calificat la două secţiuni simultan în semifinală (beatbox şi live looping şi instrument), iar la instrument am trecut cu ambele şi am avut posibilitatea să aleg. Din semifinalişti, am fost aleşi pentru finală pe secţiuni, deja aveam titlul de World Champion şi au avut nevoie de instrumentişti. În finală am făcut 2 zile de repetiţii pentru că showul era live. A fost ceva fantastic, o sală de 3.500 de oameni, cu vedete în juriu, reprezentanţi de la case de discuri, producători, covorul roşu, şedinţe foto.. un eveniment de amploare, unic în lume. Mi-am văzut visul cu ochii, la început mi-era greu şi să îmi închipui cum ar fi acolo, darmite să fiu în finala Campionatului Mondial cu atâtea vedete şi personalităţi deja consacrate.
R: Cu ce crezi că i-ai impresionat pe juraţi?
M.M.: Juraţii acolo apreciază cel mai mult faptul că faci show. Mi-am intrat în largul meu când am văzut că dau din cap pe ritmurile mele şi apreciază originalitatea mea. Simţeam că le place şi vedeam în ochii lor că mă vor mai departe, doar culoarea la medalie urma să o confirme.

„Fiecare fir de păr a participat la momentul artistic”

R: Ai avut susţinători din România?
M.M.: Susţinătorii din România mi-au dat încredere. Când ştii că performezi pentru ţara ta, pentru Ardeal, pentru Maramureş, pentru Sighet, fiecare fir de păr participă la moment şi mă face să mă lupt cu o încredere fantastică. Nici nu vă închipuiţi câţi susţinători am avut chiar acolo: Comunitatea de Români mi-a făcut rost de chitară, (apoi mi-au lăsat una electrică drept cadou), Andreea Antonescu a fost la evenimente să mă susţină în Los Angeles şi s-a ocupat de noi la Universal Studios şi alte trasee de văzut. Prieteni din Sighet au fost la spectacol în finală şi au strigat OLE la piesa mea de Flamenco. De asemenea, Consulul României din Los Angeles, Excelenţa Sa, Eugen Chivu şi soţia m-au îmbrăţişat ca pe copilul lor. Steagurile cu tricolorul tot timpul au fost fluturate cu mândrie în SUA la toate evenimentele şi la Parada Naţiunilor. Îmi venea să plâng de fericire.
R: Cum ai primit rezultatul?
M.M: Vestea că sunt finalist şi România are 4 momente din lotul Team România (din 61 doar 7 ţări au intrat în finală) am primit-o la o petrecere în aer liber cu toate naţiunile şi ne-am îmbrăţişat cu toţii. Au mai intrat Andrei Cerbu la chitară electrică, Giada Giardinelli pe care am încurajat-o la teatru şi care a obţinut titlul de Campion absolut la secţiunea teatru, trupa de dans Dance World jr şi seniori. A fost o finală aproape românească. Organizatorii au fost uimiţi cum, pentru prima participare, am luat atâtea medalii tot lotul. A fost ceva ireal… încă mă gândesc dacă nu a fost doar un vis, dar când mă uit în vitrină capăt încredere şi mă gândesc că asta a fost şansa mea şi altă ocazie cine ştie când mai apare.
R: Cu ce rezultate te-ai întors?
M.M.: M-am pregătit pentru acest Campionat mondial din timp şi în cel mai mic detaliu. Cu toate astea, rezultatele m-au surprins şi pe mine. Îmi doream măcar o medalie de bronz şi visam la finală, dar Cineva Sus face să mă pot bucura de 3 medalii de aur şi 2 de argint, placheta şi tiltul de campion mondial. Medalia de aur cu culorile Americii pe panglică am luat-o pentru finală, celelalte 2 de aur pentru secţiunea instrument chitară flamenco şi alta la secţiunea vocal with self accompaniament la beatbox şi live looping. Tot la beatbox cu live looping am primit titlul de Campion al lumii cu maxim de punctaj din partea a 19 juraţi şi placheta care a devenit cel mai preţios trofeu al meu. Medaliile de argint au fost pentru chitară flamenco – secţiunea open şi pian – secţiunea clasic.
R: Cum a fost această experienţă pentru tine?
M.M.: O experienţă de neuitat. Nu visam să văd măcar America la 13 ani, darmite să îmi reprezint Maramureşul şi ţara la un Campionat Mondial în cea mai frumoasă zonă din SUA. Am văzut locuri pe care doar în filme poate cineva să le vadă, Universal Studios, Beverly Hills, Teatrul Chinezesc Dolby, Walk of Fame pe Hollywood Bulevard, Santa Monica pier, Rodeo Street, Disneyland… ce să vă mai zic, trebuie să fii acolo să vezi că totul e real, să simţi mirosul Oceanului Pacific, să mănânci un Hamburgher American din Angus adevărat, şi gogoşile lor ce le vând la poliţişti. Puteţi vedea toate pozele mele în cele 2 albume de concurs pe facebook şi filmări pe youtube căutând Mark Sebastian Mesaroş.
În opinci şi cu clop moroşenesc între americani
R: Crezi că americanii sunt curioşi să afle acum mai multe despre Maramureş, zona pe care, iată, ai reprezentat-o cu succes?
M.M.: Am reprezentat cu mândrie Maramureşul pe care l-am promovat la maxim, prin ţinută, cu clop şi opinci de la parada naţiunilor până la cărţi de vizită din partea sponsorilor şi pliante inclusiv în Cartea Concurenţilor şi a showului unde fiecare concurent rămâne în istorie acolo. Toţi suntem membri IWA (Internaţional WorldStar Asociation), o condiţie să poţi ajunge acolo la WCOPA (World Championship of Performing Arts) pe lângă alte probe de viză, concursuri în palmares etc. Mă bucur că am fost susţinut la maxim de maramureşeni şi de români în general pentru că pot să îi răsplătesc cu rezultate şi să îi fac cunoscuţi cu mândrie tocmai de cealaltă parte a globului.
R: Pentru această vacanţă ce ţi-ai propus?
M.M.: După ce am ajuns cu bine acasă, mă pot gândi să îmi încep şi eu vacanţă de vară. Am avut emoţii pentru că la întoarcere trebuia să facem în Turcia escală de 4 ore şi erau probleme, dar până la urmă am venit prin Italia. Aşteptam momentele să mă întâlnesc cu prietenii. Am legat prietenii cu participanţi din ţări pe care nici nu vă gândiţi că există, toţi ţinem legătura online, retrăim amintiri de la WCOPA. De mulţi dintre ei cu siguranţă o să mai auziţi pentru că mulţi erau în concurs artişti deja consacraţi în ţara lor. Totuşi îmi place să revin la prietenii mei vechi, să ne plimbăm, să le povestesc din visul american şi parcă mi-era mai dor de casă pe măsură ce mă apropiam. Nicăieri nu e ca acasă, nici măcar la Hollywood. Totul e de faţadă acolo, să dea bine pe ecran, eu am văzut şi am rămas impresionat de cum se face un show mondial cu pregătiri în cel mai mic detaliu… magnific.

„Aş vrea ca Hollywoodul să fie în Maramureş”

R: Ai în plan participarea la alte concursuri de gen?
M.M.: În plan deocamdată am un drum la Antena Stars la Star Matinal ca invitat, miercuri, 3 august, apoi pe drum mă gândeam că ţinta mea cam asta era: titlul mondial şi să le arătăm americanilor că românii sunt buni la toate secţiunile. Mă gândeam că următorul concurs de amploare să fie intergalactic, cred că şi extratereştrii s-ar pricepe la beatbox… glumesc. Dar mi-ar plăcea să merg pe luna, cu toate că greu m-am obişnuit cu zborul. Acum realizez, după atâtea călătorii că sunt bucuros că m-am născut aici. Dacă am putea alege unde ne naştem, tot aici aş vrea să fie Hollywoodul.


Preluare: Graiul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și