Creatorii de fotomodele s-au întors în judeţul Maramureş. Nu în municipiul Baia Mare, ci în Sighetu Marmaţiei. Modul de operare a rămas acelaşi. Fetele sunt momite cu promisiunea că vor fi vedete în urma unor cursuri de modelling pe care, evident, trebuie să le plătească. Mai departe, însă, totul rămâne în coadă de peşte. Reprezentantele sexului frumos mai naive rămân cu banii daţi şi atât! Organizarea cursurile întârzie, spun unii, la nesfârşit…
Sighetenii care au mirosit ţeapa se feresc să dea curs invitaţiilor de a deveni staruri ale scenei. Însă, la fel de bine, există şi persoane care au căzut în trapa creatorilor de fotomodele. Cei care au căzut în capcană au avertizat prin intermediul reţelelor de socializare despre pericolul banilor daţi aiurea. Locul ales pentru acostări este, evident, centrul municipiului, unde creatorii de fotomodele beneficiază de vad bun. „Eram cu fiica mea de clasa a X-a pe stradă şi la un moment dat ne-a oprit un tip, care s-a înghesuit în noi. S-a prezentat ca fiind Bogdan. A început să turuie povestea întreagă, că ei fac fotografii profesioniste, că au make-up-artişti ai lor, promiţând fiicei mele o carieră în modelling. Cum am văzut că fiicei mele îi surâde ideea, am acceptat să vedem oferta. Ne-au invitat în sediul firmei, se numea Best Fashion Media SRL. Acolo ne-a primit o zgripţuroaică brunetă, care arăta a orice, dar nu ca asistentă. Primul impuls a fost să plec, dar am rămas să vedem ce are de spus. Ne-a cerut o taxă de înscriere, în valoare de 59,50 lei. Cum nu am avut bani la mine, am mers să scot de pe card, văzând că fiica mea ar vrea să vedem despre ce este vorba, mai ales la vârsta ei, la 17 ani, e tentată de astfel de lucruri. Am dat banii, am primit o fişă pe care trebuia să completăm date minimale, înălţime, culoare păr, culoare ochi. Ni s-a spus clar, că şedinţa cu părinţii se face în prezenţa părinţilor şi nu se pune problema de fotografii în lenjerie intimă. Am completat fişa de înscriere, însă am avut grijă să nu apară vreun CNP sau alte date personale. Ni s-a spus că putem recupera banii, în caz că ne răzgândim, cu condiţia să nu avem bonul fiscal. Pe el scria numele firmei, aceasta avea sediul în Bucureşti, sectorul 1, respectiv datele firmei”, a relatat B.O. din Sighetu Marmaţiei.
„Nu mi-au mai returnat banii…”!
Sigheteanca spune că a stabilit că va reveni a doua zi pentru şedinţa de foto. „Imediat ce am ajuns acasă, am căutat pe internet. Am găsit site-ul firmei, o adresă ceva de genul contact@contact. Am dat telefoane să mă informez. Mi s-a spus că în Constanţa e plin de astfel de persoane în sezonul estival. În acea seară, am fost sunată de o altă domnişoară, care nu a vrut să se prezinte, care mi-a cerut să confirm dacă doresc să confirm prezenţa fiicei mele şi a mea la şedinţa foto. Aşa că, am decis ca a doua zi să merg să îmi recuperez banii. Când am făcut asta, Bogdan, care s-a dovedit a fi şeful agenţiei de la Sighet, mi-a pus în faţă contractul de înscriere unde scria că taxa respectivă nu se returnează. La fel, am fost luată la întrebări de ce fiica mea nu mai vrea să facă şedinţa foto. Fişa iniţială era minimală, eu nu ţin minte să fi scris aşa ceva, mai ales că zgripţuroaica mă asigurase că se returnează banii. Mi s-a sugerat să fac o cerere în scris cu răspuns în 30 zile, prin care cer banii înapoi. Am încercat să avertizez şi alţi sigheteni cu privire la pericolul acestor ţepe. Oricum, se tem de presă, ei spun că nu dau declaraţii şi că nu au nevoie de promovare. S-au obişnuit să acosteze în special părinţi cu copii mai mici sau chiar adolescenţi, dar am înţeles că şi vârstnici cărora le-ar promite prezenţa în diferite show-uri televizate. Sunt extrem de obraznici dacă îi iei la rost. Mi-a fost oarecum teamă. În orice caz, dacă mergeam la şedinţa de foto, mi s-ar fi perceput şi semnarea contractului, care am înţeles că era de 200 euro”, a povestit sigheteanca.
„Au contract beton!”
Reprezentanţii administraţiei locale spun că firma respectivă are un contract beton. „Nu se poate face nimic nici administrativ, nici pe cale judecătorească. Ei speculează naivitatea oamenilor. Au acte beton. Se stipulează în contract că fac contracte de promovare, prestări servicii. Ei pun odată la lună pe DVD-uri fotografii şi trimit diverselor firme de impresariat din ţară şi străinătate. Ei spun că şi-au făcut treaba. Poliţia s-a deplasat la sediul lor, dar nu a avut ce să le facă. Au tot ce trebuie pentru a funcţiona. Ei profită de faptul că unii oameni vor să îşi facă fiii actori, în loc să îi trimită la studii. Oricum, am înţeles că în Sighetu Marmaţiei ar avea doar un punct de lucru. La fel există procedează şi în Satu Mare”, a declarat Horia Scubli, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei. „La noi nu s-au depus sesizări, însă au fost depuse la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Ei sunt autorizaţi, însă la limita legalităţii”, a precizat Vasile Drăguş, şeful Poliţiei Locale Sighetu Marmaţiei.
Poveste similară cu cea din Baia Mare
Trebuie spus că „fotomodeliştii” au făcut „senzaţie” şi în municipiul Baia Mare în urmă cu doi ani. Atunci, s-a lăsat cu reclamaţii la instituţiile statului şi un adevărat conflict între acestea şi cei acuzaţi că se folosesc de naivitatea oamenilor. Poliţiştii locali i-au ridicat pe „fotomodelişti” şi i-au condus la sediul instituţiei, întrucât au refuzat să se legitimeze, având o atitudine potrivită. La acea vreme, firma a fost alta, însă… „Au avut un contract bun… Oamenii nu şi-au mai primit niciodată banii înapoi. Din câte ştiu eu, nici acele cursuri nu s-au făcut”, a reamintit Olivia Ardelean, coordonatorul Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorilor (CJPC) Maramureş.