Din decembrie 2015, la Sighetu Marmaţiei funcţionează Centrul Naţional de Informare Turistică, investiţie realizată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 160.000 euro, informează InfoMM.
Comparativ cu alte locaţii de acest gen, aici această instituţie chiar îşi dovedeşte utilitatea, pragul ei fiind călcat zilnic de turişti străini sau autohtoni. Aceştia se declară dornici să găsească informaţii despre obiectivele turistice, cazare sau mijloace de transport care să le faciliteze ajungerea în zonele pe care şi le-au propus să le viziteze.
Conform unei statistici întocmite de lucrătorii centrului, în perioada martie - iulie a.c. pragul instituţiei de turism a fost călcat de 411 vizitatori (este vorba de cei care au dorit să fie înregistraţi, numărul total fiind mai mare). Dintre aceştia, 315 turişti au făcut parte din diferite grupuri şi 96 au venit individual, pe cont propriu. De asemenea, statistica arată că marea pondere a acestora o reprezintă străinii, fiind înregistraţi 276 de turişti de diferite naţii şi 135 de vizitatori români.
Conform lui Petru Măran, director în cadrul instituţiei, cei mai mulţi turişti care au cerut informaţii au fost de naţionalitate maghiară, urmaţi de polonezi, francezi şi germani. Au fost şi turişti din Olanda, SUA, Italia, Israel, Austria, Canada, Anglia, Australia, Spania, Ucraina, Slovenia, Belgia, Japonia, Argentina, Finlanda, Letonia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Elveţia, Irlanda, Lituania şi chiar Thailanda.
„Turiştii care ne-au vizitat s-au interesat îndeosebi de obiectivele turistice din Maramureşul Istoric şi de mijloacele de transport în comun. Sunt nemulţumiţi, în general, de faptul că în weekend funcţionează foarte puţine autobuze.
Noi promovăm zona Sighet, împrejurimile şi Tara Maramureşului Istoric. Destinaţiile preferate de vizitatori sunt Săpânţa, Mocăniţa, zona Mara-Cosău şi Bârsana. La Sighet se vizitează cu precădere Muzeul Satului, Memorialul Durerii sau Casa Elie Wiesel. Noi le oferim turiştilor hărţi, pliante, ghiduri, care să-i sprijine şi să le ofere informaţii exacte despre frumuseţile Maramureşului. Sunt puţini cei care se interesează de cazări deoarece această problemă o rezolvă, în general, înainte de a veni în zona noastră. O zi aglomerată este duminica, când vin în general grupuri de turişti”, a punctat directorul Centrului, Petru Măran.
Tot mai mulţi turişti se interesează de traseele care pot fi parcurse pe bicicletă
Chiar în timpul vizitei noastre, la Centru a poposit un grup de cehi, care a fost interesat de obiectivele turistice ce pot fi văzute în Sighet. Au asigurat că le place Maramureşul, fiind atraşi de peisajul pitoresc şi bucurându-se de primire caldă din partea gazdelor. Mai nou, tot mai mulţi turişti se interesează de traseele care pot fi parcurse pe bicicletă, semn că aceştia caută să îmbie plăcutul cu utilul, îngrjindu-se în timpul concediului şi de sănătatea lor, prin practicarea sportului.
La Centrul Naţional de Informare Turistică din Sighetu Marmaţiei fac practică şi studenţii de la Facultatea de Geografie, din cadrul secţiei Geografia Turismului a Facultăţii Babeş Bolyai Cluj Napoca. Noul primar al Sighetului, Horia Scubli, a precizat că intenţionează ca pe viitor să realizeze un acoperiş rustic la Centrul de Informare Turistică, deoarece este amenajat în subteran, pe locul fostei toalete publice, iar amplasarea îl face să fie observat cu dificultate de către trecători.
Preluare: InfoMM.ro