Scurt istoric al Monumentului

A fost inaugurat la 9 Mai 1946. Avea pe el simbolurile comuniste, care au fost înlăturate după 1989, iar în locul acestora a fost pusă o cruce albă, de marmură. Inițial, pe locul actualului monument, era amplasată statuia Sfintei Fecioare Maria, statuie executată în stil baroc și inaugurată în anul 1776, ulterior îndepărtată în anul 1938. La un moment dat a fost luată în discuție strămutarea actualului monument în Cimitirul Eroilor Sovietici, dar a rămas totul la nivel de intenție doar.

Sighetenii sunt nemulțumiți de starea în care a ajuns să arate monumentul și așteapă intervenția administrației locale pentru reabilitarea acestuia

„Acest monument este uitat de toată lumea. Arată dezastruos. Postamentul este făcut praf. Nu avem o mână de gospodar în Sighet. Trebuie îngrijit acest monument. Reprezintă istoria urbei noastre, alături de alte monumente. Strămutarea în Cimitirul Eroilor Sovietici nu ar fi un lucru rău. Cum se știe, există o inițiativă din partea comunității romano-catolice de a se reamplasa o copie a fostei statui a Sfintei Fecioare Maria pe locul actualului monument sau alăturat. Ar fi un lucru bun. Ne-am simți cu toții protejați. Parcul nostru este vizitat de multă lume. Vin și străini și rămân neplăcut impresionați când văd monumentul. Oare ce impresie își fac despre noi, despre Sighet?”, se întreabă Sergiu Luscalov, pensionar.

Critici aduse primarului

„Avem datoria morală de a-i cinsti pe cei care au căzut în luptele cu trupele fasciste, fie că sunt români sau ruși. Ei s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi. Este păcat că domnul primar Horia Scubli este doar omul vorbelor. Promite și nu face nimic. În urmă cu doi ani l-am însoțit pe ambasadorul Federației Ruse la București, Excelența Sa Valery Kuzmin, într-o vizită la Sighet. Aceasta a cuprins și Parcul Central. Văzând cum arată monumentul, a rămas neplăcut impresionat. Fiind cu noi și domnul primar, acesta a promis că monumentul va fi reabilitat. Totul a rămas la stadiul de promisiune. Nu trebuie uitat faptul că între România și Federația Rusă există un tratat ce privește îngrijirea monumentelor dedicate celor care au căzut pe câmpurile de bătălie. Obligația de a îngriji aceste monumente ale ostașilor sovietici căzuți în România ne revine nouă, precum Federației Ruse îi revine obligația de a se îngriji de monumentele dedicate soldaților români căzuți la datorie. Primăria trebuie să reabiliteze acest monument. Varianta strămutării nu mi se pare oportună. Trăim într-o urbe istorică - Sighetul a fost unul dintre cele trei centre ale rutenilor subcarpatici. Din păcate, urbea arată jalnic. Este un dezinteres total din partea primarului. Nu știe decât să promită și atât”, a spus Mihai Lauruc, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România.

“Vin mai în fiecare zi în parc. Nu pot să nu mă întristez când văd cum arată monumentul. Este păcat că nimeni nu intervine pentru a-l reface”, constată pensionarul Vasile Pop.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și