În perioada 1 aprilie – 30 mai 2022 prima rundă, respectiv 1 septembrie – 31 octombrie 2022 a doua rundă, se va putea solicita finanțare pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe construite înainte de anul 2000, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Săptămâna trecută primarul Municipiului Sighetu Marmației a invitat reprezentanții Asociațiilor de proprietari din Sighetu Marmației la o întâlnire în cadrul căreia au fost înștiințați despre oportunitățile oferite în cadrul apelurilor de proiecte cu titlul PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1, PNRR/2022/C5/1/A.3.2/1, Componenta C5 Valul renovării, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale.

Solicitanții eligibili sunt Primăriile care vor solicita finanțare în baza hotărârilor adunării generale a Asociaţiilor de proprietari care doresc participarea la program. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Principiul de acordare a finanțărilor este primul venit, primul servit, condiţia principală fiind ca proprietarii de apartamente să fie constituiți în asociații de proprietari. La nivelul Municipiului Sighetu Marmației există în total un număr de 12 asociații de proprietari.

După prima rundă, dacă suma aferentă finanțării ajutorului de stat nu este utilizată integral, diferența rămasă va fi pusă la dispoziția solicitanților în cadrul celei de-a doua runde.

Pentru informații suplimentare, Asociaţiile de proprietari sau proprietarii dintr-un bloc de locuințe care doresc să se asocieze în vederea înființării unei Asociații de proprietari, sunt invitați să se adreseze Compartimentului Sprijin și Îndrumare Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Sighetu Marmației, situat la parterul instituției, CAMERA 4.

Condiții pentru blocuri pentru a fi incluse în program:

- Clădirea de blocuri trebuie să fie construită înainte de anul 2000
- Se poate obține finanțare doar pentru întregul bloc, nu pentru o scară sau o parte din bloc
- Minim 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente trebuie să fie de acord cu lucrările.
- Pentru lucrările care presupun intervenții în interiorul apartamentelor (la balcoane sau ferestre) este necesar acordul tuturor proprietarilor apartamentelor respective.
- Este, de asemenea, necesar acordul tuturor proprietarilor persoane juridice sau instituții publice, precum și al proprietarilor pentru spațiile cu altă destinație decât locuință.
- Dacă blocul a fost construit cu spații comerciale/ cu altă destinație decât cea de locuință la parter, iar proprietarii acestora nu sunt de acord cu lucrările de intervenție prevăzute prin proiect, proiectul se poate realiza excluzând aceste spații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și