Este vorba de clădirea în care își desfășoară activitatea Banca Comercială Română. Un om de afaceri local vrea să cumpere acest imobil, a fost deja întocmit un act de vânzare-cumpărare și a fost înaintat un avans. Acest lucru s-a realizat fără să fie anunțat Consiliul Local, fapt ce a stârnit nemulțumirea unor consilieri, care sunt de părere că acest imobil trebuie să fie cumpărat de către primărie și nu de către omul de afaceri sighetean. Consilierii s-au împărțit în două tabere.

#”Nu văd oportun să cumpărăm această clădire”

“Clădirea necesită reparații, întrețineri foarte mari în fiecare an. Nu știm ce destinație să-i dăm. Cred că avem ce face cu banii. Avem clădirile noastre care se află în stare avansată de degradare. Dacă avem clădirile noastre nu trebuie să mai cumpărăm altele. În momentul de față nu văd oportun să cumpărăm această clădire. Cu acești bani putem să facem două străzi”, a spus Petre Rednic, consilier local.

“Voi aproba acest proiect prin care renunțăm la dreptul de preemțiune. Am încredere în oamenii de afaceri locali. Nu cred că ne permitem să avem această clădire în acest moment. Toți știm cine vrea să cumpere această clădire. Este unul dintre susținătorii bugetului local. Nu putem să-l tratăm cu dispreț. Nu sunt de acord să cumpărăm această clădire pe care s-o urmărim cum se descompune. Mi se pare o prostie”, a spus Alexandru Oros, consilier local.

“Ideea este frumoasă, suma cerută este onorabilă, dar este foarte greu a se întreține o asemenea clădire. Din păcate, nu suntem în stare să ne întreținem clădirile noastre. Dacă omul de afaceri care dorește s-o cumpere este unul care a dat dovadă de bun gospodar și care poate face o afacere profitabilă, de ce să nu o dăm?”, a spus Alin Pontoș, consilier local.

#„Nu-mi doresc să mă trezesc la DNA”

“Clădirea este una reprezentativă pentru Sighet. Este proprietatea BCR. Suma de 480.000 euro pe care o cere BCR mi se pare una foarte mică. Nu sunt de acord ca noi să renunțăm la dreptul de preemțiune. În data de 18.10. 2019 s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în care s-a achitat un avans de către cel care dorește să cumpere clădirea. Acest lucru nu mi se pare în regulă. Cel care a achitat avansul putea să aibă puțină răbdare ca să vadă dacă noi, ca autoritate locală, nu ne manifestăm intenția de a cumpăra această clădire, chiar dacă în acest moment nu avem alocare bugetară. Dacă noi devenim proprietarii acestei clădiri, putem să o valorificăm, chiar să o revindem. Nu mi se pare normal să pierdem această clădire. Mă simt deranjată că cineva, anterior pronunțării noastre în Consiliul Local, să întocmească actul de vânzare-cumpărare. Pentru noi ar fi o achiziție profitabilă.Nu oprim niciun om de afaceri. Este vorba de faptul că trebuie să găsim modalitățile de a lua această clădire, care poate aduce profit la bugetul local. Nu oprim pe nimeni! Să nu ne ascundem după deget. Că sunteți prieteni cu X,Y, Z nu ne interesează. Nu mi se pare corect să venim cu un act de carte funciară a clădirii grevat de un act de vânzare-cumpărare. Nu am nimic cu cel care vrea să cumpere clădirea. Să vină să o concesioneze de la noi, după ce o cumpărăm”, a spus Daniela Onița Ivașcu.

“Municipiul Sighetu Marmației trebuie să devină proprietar al acestei clădiri. În această clădire, de exemplu, s-ar putea găzdui Centrul Cultural sau o altă instituție. Legea interzice vânzarea acestei clădiri înainte ca noi să ne pronunțăm. Nu-mi doresc să apăr un fals! Nu-mi doresc să mă trezesc la DNA. Este vorba de lucruri grave. Este o mizerie și un fals”, a spus Nicolae Iuga, consilier local.

“Ne asumăm anumite riscuri dacă ne prevalăm de dreptul de preemțiune. Dacă consilierii locali hotărăsc să cumpărăm clădirea, să o cumpărăm, dacă nu, nu o vom cumpăra. Este o vânzare privată. Nu ascund faptul că sunt prieten cu cel care vrea să cumpere clădirea”, a spus Horia Scubli, primarul Sighetului.

“Cu toții îl cunoaștem pe cel care vrea să cumpere clădirea. Nu consider că este vorba de o ilegalitate. Nu mi se pare corect ca acest contract de vânzare –cumpărare confidențial să fie făcut public de doamna consilier Daniela Onița Ivașcu. Decizia aparține consilierilor locali”, a spus Sorin Rednic, secretarul Primăriei Sighet.

În final, în semn de protest, consilierii locali Nicolae Iuga, Daniela Onița Ivașcu și Găvrilă Mihali au părăsit ședința. În urma acestui fapt sedința a fost suspendată fără a se lua o decizie. Dacă clădirea va fi cumpărată de Consiliul Loical sau de omul de afaceri sighetean rămâne de văzut.


Preluare: axanews.ro - Liviu ȘIMAN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și