Proiectul de hotărâre care a iscat vii dezbateri a fost cel prin care se dorește transferarea Serviciului public de gospodărire Urbana în cadrul aparatului de specialitate al primarului, în prezent Urbana aparținând de Consiliul local.

“Trebuie să facem ordine în primărie! Activitățile specifice derulate trebuie reorganizate în așa mod încât să ducă la dezvoltarea municipiului. Nu trebuie să ne fie frică de această trecere a Urbana în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Angajații își vor păstra locurile de muncă. Nimeni nu va pleca acasă. Este soluția cea mai bună. Suntem sătui de ceea ce s-a întâmplat până acum”, a spus Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Punctul de vedere al primarului nu este împărtășit de majoritatea consilierilor locali și nici de către viceprimarul Daniela Onița Ivașcu.

“Sunt de acord cu reorganizarea Urbana, dar nu cu trecerea la aparatul de specialitate al primarului. Propun un amendament prin care Urbana ar urma să rămână doar cu activitățile de întreținere a municipiului. Din păcate, în prezent Urbana este o <> cu cea a Sighetului”, a spus Nicolae Iuga, consilier local, președintele Comisiei de buget finanțe. Amendamentul propus a fost respins de către primar.

“Am dat un aviz negativ desființării ca și personalitate juridică a Urbana și trecerea în aparatul de specialitate al primarului, deoarece contravine legii. Această intenție trebuia adusă în atenția opiniei publice pentru a fi dezbătută. De asemenea, trebuie să se organizeze un audit extern. Orice decizie trebuie să fie caracterizată de transparență. Să dăm Urbana pe mâna primarului, fără de cea mai simplă și de bun simț motivație, consider că este un abuz și o ilegalitate”, a spus Gabriel Petrovai, consilier local, președintele comisiei juridice.

“Urbana este ca un imens bazin cu apă unde fiecare își depozitează gălețile cu apă, dar la sfârșit nimeni nu mai știe care a fost găleata lui cu apă pusă în bazin. Nu sunt de acord cum funcționează Urbana. Sunt de acord cu reorganizarea acestui serviciu. Trebuie să gândim foarte bine acest aspect și să găsim cea mai bună soluție”, a spus Petru Tomșa, consilier local.

Un adevărat rechizitoriu împotriva Urbana a avut-o protagonistă pe Adriana Curmei care, în cadrul unei prezentări powerpoint, a făcut cunoscute aspectele negative înregistrate de a lungul anilor de Urbana. “Nu este de vină conducerea Urbana. Vinovat este Consiliul Local pentru neimplicare într-o mai mare măsură în ceea ce privește bunul mers a Urbana”, a spus consilierul local.

“Am așteptat acest moment pentru a se face o analiză a Urbana. Ceea ce se întâmplă acum trebuia să fie efectul unor discuții anterioare. Ar trebui să stăm să analizăm situația. Nu este vina noastră. Nu ați reușit de la începutul acestui mandat să vă apucați încă serios de lucru. În proporție de 80%, cele prezentate de doamna consilier Adriana Curmei sunt dezinformări. Trebuia să fiu chemat să vin cu documente pentru a le prezenta. Am rezerve în ceea ce privește trecerea Urbana la aparatul de specialitate al primarului. Urbana nu a aparținut niciodată de primărie”, a spus Ioan Șuștic, directorul S.P.G. Urbana.

Replici dure între primar și viceprimar

“Nu înțeleg graba de a se ține această ședință extraordinară. Mă așteptam să abordăm subiecte mai importante. Am crezut că ne adunăm azi să analizăm situația pieței agroalimentare, am crezut că vom vorbi despre importanța accesării de fonduri europene prin depunerea de proiecte bine întocmite. Nu am crezut că vom dezbate ceea ce a făcut bine sau rău Ioan Șuștic. Este o execuție politică”, a spus Daniela Onița Ivașcu, viceprimarul municipiului Sighetu Marmației.

Proiectul de hotărâre nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptat. Din păcate, în cadrul ședinței s-a putut observa lipsa de colaborare între primar și viceprimar. Pe durata ședinței aceștia au schimbat replici dure. Este păcat că orgoliile și ambițiile de ordin politic primează în detrimentul comunității. Poate acestea vor fi depăște și eforturile se vor îndrepta spre dezvoltarea municipiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și