România a câştigat 59 de medalii de aur, 42 de argint şi 33 de bronz la Campionatele Europene de karate de la Montichiari, Italia. O ştire de mândrie naţională, dar, nefiind în categoria sporturilor la care tot omul se pricepe uitându-se la televizor, a rămas în binecunoscutul anonimat autohton.
România muncitoare, România lipsită de ifose şi de pretenţii de vedetă intergalactică. Aceasta-i lumea karate-ului românesc, o lume în care intensitatea antrenamentelor e imensă (ceva mă face să cred că fotbaliştii n-ar rezista la antrenamentele neştiuţilor karateka!) şi despre care se vorbeşte puţin. Au fost mai multe articole în care am supus discuţiei publice viata admirabilior karateka, am reliefat modestia, cumpătarea, bunul lor simţ şi chiar sfioşenia cu care se deschid sufleteşte pentru a spune câteva cuvinte despre rezultatele lor sportive.
La Europenele din Italia, România a fost prima! Mă uit pe tabelul WORLD UNION OF KARATE-DO FEDERATIONS (WUKF) şi caut România pe undeva, prin partea de jos a clasamentului. N-o găsesc scrisă acolo, aşa cum suntem obişnuiţi, aşa cum ultima editie a Jocurilor Olimpice ne-a întărit convingerea. Negăsindu-mi ţara la subsolul clasamentului, ridic ochii mai sus, din ce în ce mai sus. La un moment dat, mă opresc cu privirea la locul 1, unde scrie: ROMÂNIA !!!
Pe la ştirile sportive de la televiziuni, pe site-urile de ştiri de care-i plin internetul, informaţia ori a lipsit, ori a fost scrisă în grabă, dar cu grijă să nu ocupe prea multe rânduri...
Au fost prezente la competitia din Italia, deschisă tuturor categoriilor de vârstă, 47 de federaţii. România a terminat pe locul 1, cu numărul de medalii pe care l-am consemnat la începutul articolului şi 134 de puncte.
Clubul de karate „Kamiza-Do” din Sighet, condus de Sensei Sorin Halici, a avut o importantă contribuţie la plasarea României pe locul 1. „Kamiza-Do” a avut la concursul din Italia 5 sportivi. Numele lor trebuie să fie cunoscute:
La categoria 10-12 ani: Ardelean Carina şi Eizert Patricia
La categoria 13-14 ani: Ardelean Lucas, Perpelea Andrei, Perpelea Cezar
Cei cinci sportivi sigheteni s-au întors din Italia cu rezultate excepţionale. Cinste lor şi antrenorului lor! Au câştigat:
-două medalii de aur prin cei trei sportivi de la categoria de vârstă 13-14 ani la Kumite Rotativ şi prin Ardelean Lucas la Kumite individual,
-două medalii de argint prin acelaşi Ardelean Lucas la Kata individual şi prin Perpelea Cezar la Kumite,
-trei medalii de bronz prin Perpelea Andrei la Kumite şi prin Ardelean Carina (sora mai mică a lui Lucas) la Kata şi la Kumite.
Trebuie menţionat numele unei alte reprezentante a Clubului Kamiza-Do Sighet, care a obţinut un foarte loc bun 4 în Italia. O cheamă Eizert Patricia şi în curând ne vom bucura cu toţii pentru rezultatele ei în karate.
Totul pare simplu când Sighetul are un antrenor de karate cum este Sorin Halici, 6 (şase!) dan!
Clubul pe care-l conduce, Kamiza Do a primit provizoriu afilierea la European Shotokan Karate Association (ESKA). Afilierea propriu-zisă va avea loc în Grecia, pe 23 noiembrie a.c. Tot Sensei Sorin Halici va fi preşedintele ESKA pentru România.
Chief instructor pentru ţara noastră va fi Leslie Jensen, 7 dan. După 25 noiembrie, când va avea loc congresul ESKA în Grecia, vom reveni cu amănunte
La aceeaşi dată şi tot în Grecia, România va participa pentru prima dată la o competiţie de Karate unde va fi acceptat doar stilul Shotokan. Putem să-i ajutăm pe karateka sigheteni şi pe Sorin Halici să meargă în Grecia. Pentru aceasta, au nevoie de sponsorizare.
Banii pot fi trimişi în contul Clubului „Kamiza Do”, RO08RZBR0000060013265387,
CIF 27979327.
Mă bucură nespus de mult atitudinea primarului Horia Scubli şi a consilierilor locali care i-au primit sărbătoreşte pe campionii noştri. Ei nu se aşteptau la atâta preţuire! La primul antrenament de la revenirea în ţară (în karate nu prea există vacanţe!) s-au văzut în sală cu oficialităţile oraşului!
Foarte frumoasă iniţiativa aleşilor locali! Succes oriunde veţi concura, bravii noştri karateka!