Ieri s-au alocat banii de către Consiliul județean pentru localitățile din întreg județul Maramureș. Când am văzut alocările, am avut surpriza neplăcută să văd Sighetul pe un loc codaș în ceea ce privește sumele primite. Municipiul nostru a primit suma de doar 500.000 lei, adică o sumă pe care au primit-o și multe localități rurale. Orașele din județ au primit sume mult mai mari decât Sighetul, spre exemplu Vișeu de Sus a primit de la Consiliul județean 750.000 lei.

De ce am primit noi, sighetenii, atât de puțini bani? În campania electorală din vara anului trecut se bătea trâmbița pentru verticalitate: consilieri locali USL, primar USL, consilieri județeni USL și șef al Consiliului județean să fie tot USL. Astfel ni se explica cum banii vor curge spre Sighet, fiind o singură culoare politică de sus până jos pe verticalitatea luării deciziilor. De ce anume nu a funcționat acest sistem, care, odată prezentat publicului, a asigurat succesul USL în alegerile locale?

Răspunsul nu este atât de complicat – nu vorbim de sisteme complicate de luare a deciziilor, sau că nu sunt bani etc. Explicația constă în faptul că USL nu este un singur partid, ci este un conglomerat format din patru partide politice: două partide mari și late PSD și PNL, cu doctrine divergente, plus încă două partide de umplutură, UNPR și PC, care, dacă s-ar prezenta singure în alegeri, nu ar valora nici cât o ceapă degerată. De aici apar și diferende majore între partidele componente ale alianței, iar cetățenii simpli au de suferit de pe urma certurilor dintre politicieni.

Pentru Sighet nenorocirea este următoarea: șeful Consiliului județean, Zamfir Ciceu, este de la Partidul Conservator iar primarul municipiului, Ovidiu Nemeș, este de la Partidul Național Liberal. Combinația ar fi fericită, doar PNL și PC fac parte din aceeași alianță politică. Însă lucrurile nu stau chiar așa: primarul Ovidiu Nemeș a susținut o candidată de la PC pentru funcția de Deputat la alegerile din decembrie anul trecut. Odată doamna Negruț (despre care presa scria că fură gaz și că ar avea numeroase probleme penale) a ajuns deputat, nu a mai încăput-o funcția. S-a comportat de parcă dânsa ar fi inventat mersul pe jos sau dopul de la Pepsi. A încercat să îi epureze pe toți cei care prezentau cât de cât o concurență în partidul propriu și să devină un mic dictator pe acel procent de sub 1%, cât reprezintă PC-ul în intenția de vot a electoratului. Însă lucrurile nu au decurs după cum și-ar fi dorit ”Nelica” (după cum o dezmierda Ovidiu Nemeș în campania pentru parlamentare). Zamfir Ciceu s-a dovedit mai abil și i-a dat cu flit doamnei în cauză.

Primarul municipiului nu a avut altceva mai bun de făcut și a pariat prost, susținând-o în continuare pe ”Nelica” în contra lui Zamfir Ciceu. Acum, la alocările bugetare ale CJ, a venit rândul lui Zamfir Ciceu să îi dea cu flit și lui Ovidiu Nemeș, alocând Sighetului o sumă de bani în bătaie de joc, la nivelul sumelor alocate comunelor. Acum, din cauza unui pariu prost al primarului, suferim toți sighetenii prin sumele mici alocate în bătaie de joc Sighetului de către mahărul Zamfir Ciceu. Cred că nu are rost să mai explic de ce Ovidiu Nemeș a susținut-o pe ”Nelica” atât pentru funcția de deputat cât și în contra lui Zamfir Ciceu, sacrificând astfel întreg municipiul. Răspunsul îl găsiți singuri în articolul foarte bine documentat din Ziarul ”Cațavencii” (17 apr 2013), din care aflați cum primarul ”samsar” s-a îmbogățit cu peste 400.000 de euro din afaceri cu despăgubiri alte unor terenuri retrocedate în mod dubios, afaceri pe care nu le putea derula fără ajutorul actualei deputat Cornelia Negruț, pe vremea aceea vicepreședinte la AVAS.

Vorba aia: o mână o spală pe cealaltă iar noi, sighetenii, stăm ca proștii încă patru ani pe tușă, în timp ce TIR-istul se îmbogățește.

Romania, country of fish, adică țara lui pește!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și