Omul de afaceri italian (77 de ani) a rostit aceste cuvinte sâmbătă, în cursul unui miting de campanie în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, vrând să-l atace astfel pe socialistul german Martin Schulz, candidat la președinția Comisiei Europene.

Ralf Stegner, membru al conducerii Partidului Social-Democrat German (SPD), partener de coaliție al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, i-a invitat pe conducătorii Partidului Popular European (PPE), al cărui membru este Forza Italia, formațiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, să condamne această opinie.

"PPE trebuie să răspundă acestui derapaj intolerabil împotriva cetățenilor și cetățencelor germane cu fermitatea cea mai absolută", a declarat el, potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung.

"Cei care rămân tăcuți în fața unor astfel de cuvinte rostite chiar în cadrul familiei lor politice pun în pericol solidaritatea democraților", a adăugat el.

"Aceasta nu este convenabil. Este un lucru pe care eu nu-l pot înțelege cu niciun chip", a reacționat la rîndul său Herbert Reul, șeful creștin-democraților germani în Parlamentul European, citat de revista germană Der Spiegel.

Ministrul german al problemelor familiale, Manuela Schwesig, a reacționat și ea imediat prin Twitter, estimând drept "incalificabile" cuvintele lui Berlusconi și considerându-le un atac împotriva lui Martin Schulz și a tuturor germanilor.

Solicitat de AFP, guvernul german a refuzat orice comentariu.

La nivel european, mai multe personalități au denunțat afirmația lui Berlusconi, printre ele fiind și președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), Serghei Stanișev, care a calificat-o drept "demnă de dispreț".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și