In teritoriu au fost demarate consultari cu privire la calendarul protestelor care vor fi declansate in sistemul sanitar, dupa ce medicii si-au exprimat nemultumirea fata de salariile mici din sistem. Reprezentantii acestora au mai aratat ca e nefiresc ca un medic rezident sa incaseze lunar circa 200 de euro, iar salariul unui specialist sa fie de aproximativ 500 de euro pe luna.

„Ganditi-va ca un medic debutant are salar in acest moment undeva la 800 pana la 1.000 de lei. Daca considerati ca dupa 11 ani de scoli inalte, facultate plus cinci ani rezidentiat, importanta sociala si rolul medicului e recunoscuta printr-un salariu de 1.000 de lei, atunci eu consider ca locul nostru nu mai e aici”, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.

Sindicalistii Sanitas Maramures au aratat ca solicitarile medicilor sunt sustinute de toate organismele profesionale si sindicale, deoarece e nevoie ca Ministerul Sanatatii si implicit Ministerul Finantelor sa modifice grila de salarizare pentru personalul medico-sanitar.

„Fara o alocare bugetara de la bugetul de stat catre sistemul sanitar, care sa acopere necesarul de servicii medicale, nu va putea fi realizat. Aceasta coalitie de forte va desfasura activitati specifice sindicale si actiunile urmeaza sa fie definite si facute publice in zilele urmatoare. Ministerul Sanatatii, in calitate de coordonator al sistemului sanitar, va trebui sa fie atent la proiectul legii salarizarii”, a mai spus Mircea Ciocan.

De altfel sindicalistii Sanitas Maramures si-au exprimat nemultumirea si vizavi de proiectul noii legi de salarizare, aratand ca trebuie regandit. Liderii de sindicat au aratat ca e nevoie ca noua lege sa asigure in timp cresterile salariale preconizate, respectand acei coeficienti de ierarhizare pentru personalul medico-sanitar, astfel incat lefurile sa poata fi dublate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și