Liderul Sindicatului Europol al Polițiștilor, Cosmin Andreica a spus la Europa FM că imaginile pot fi accesate doar în anumite situații. De exemplu, atunci când o persoană vrea să demonstreze anumite abuzuri din partea unui polițist sau când polițiștii încearcă să vină cu probe legate de comiterea unor infracțiuni sau atacuri asupra lor. În realitate, altfel stau lucrurile, spune Cosmin Andreica.

”Sunt anumiți șefi a căror îndeletnicire principală este să vizualizeze imaginile de pe body-cam-uri, să vadă cu cine au interacționat, ce cetățeni au fost surprinși, cine a încălcat legea, asta în condițiile în care, în forma inițială a dispoziției, se menționa foarte clar că accesul la aceste imagini se va face doar în situația în cae va exista o plângere îndreptată împotriva polițiștilor sau doar dacă polițiștii au nevoie de acele imagini pentru material probator în cazul unor infracțiuni, de exemplu. Din punctul nostru de vedere reprezintă o vulnerabilitate și un risc și cu privire la datele cu caracter personal ale celor care interacționează cu poliția. Cetățenii care, câteodată, reclamă diferite aspecte polițiștilor din stradă vor ajunge să fie deconspirați de faptul că un șef care va ava interese, probabil, în acea zonă, într-un anumit dosar, va putea să vizualizeze aceste dispozitive și să vadă cine ce informații a oferit în legătură cu o faptă, cu persoane care sunt în atenția poliției.”, a spus Cosmin Andreica.

Minicamerele nu pot fi folosite în interiorul secțiilor de poliție deși ar fi de mare ajutor, mai spune Cosmin Andreica. El susține că unii superiori se folosesc de aceste înregistrări pentru a le reproșa unor agenți de poliție că nu dau suficiente amenzi sau nu legitimează pe nimeni în timpul serviciului.

Toate aceste aspecte vor fi discutate de sindicate cu conducerea Poliției Române, în perioada urmatoare.

Din 2020 și până în prezent, au intrat în dotarea Poliției 5000 de mini-camere video portabilie, pe care polițiștii sunt obligați să le folosească și să înregistreze astfel toate activitățile pe care le desfășoară în spațiul public.


Preluare: europafm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și