Venit la putere cu un discurs extrem de populist si anti-sistem, Donald Trump, miliardarul narcisist, vulcanic, mârlan, misogin și imprevizibil a câştigat inimile celor care l-au votat, promiţând că în timpul mandatului său America va fi pe primul loc în lume.
Pentru votul lor, americanilor li s-a promis că vor avea parte de lapte şi miere, de locuri de muncă, de prosperitate şi stabilitate iar Statele Unite s-ar fi preocupat doar de problemele lor şi ar fi încetat să mai fie „Poliţistul omenirii”. Seduși de aceste promisiuni, mulţi americani i-au acordat votul acestui preşedinte cu viziuni „sănătoase”, care promitea să scoată ţara din războaiele inutile din Orientul Mijlociu.
Timp de 3 luni se părea că Donald Trump se ţine de cuvânt. A declarat că schimbarea presedintelui sirian Assad nu îl interesează şi că se va axa pe distrugerea teroriştilor care fac ravagii în Siria şi Irak.
Desigur presedintele sirian Assad nu este un sfânt. Nici pe departe. Regimul sirian este o dictatură. Cu toate acestea preşedintele Assad beneficiază de sprijinul armatei şi a unei mari părti din populaţia ţării printre care se numără şi creştinii din Siria. Cu toate eforturile insurgenţilor din 2011 şi până în prezent preşedintele Assad şi guvernul său nu au putut fi înlăturaţi chiar dacă au pierdut o mare parte din teritoriul ţării în războiul civil.
Grupările de opoziţie sunt alcătuite aproape exclusiv din jihadişti fanatici care nu acceptă prezenţa creştinilor sau a altor minorităţi în Siria. Grupările de opoziţie au comis masacre îngrozitoare dovedind că sunt mai rele decât Assad. În condiţiile în care insurgenţii câştigau teren Rusia a intervenit militar în conflict de partea regimului sirian bombardând poziţiile rebelilor care sunt sprijiniţi în mod deschis de SUA,Marea Britanie, Franţa, Turcia şi Arabia Saudită. Mai mult decât atât Rusia a trimis mii de soldaţi şi tehnică de luptă în Siria pentru a înclina balanţa.
„Marele om politic” Donald Trump a promis în campanie că îi va lăsa pe ruşi şi sirieni să se lupte cu ISIS şi că va colabora cu Rusia pentru a distruge jihadiştii.
Toate bune şi frumoase în lupta contra terorismului până pe 7 aprilie 2017 când preşsedintele Trump sfătuit de bună seamă de unii din luminaţii săi consilieri a ordonat Fortelor Armate ale SUA să atace o bază militară siriană de unde afirmă el s-a lansat un atac cu arme chimice asupra unui oraş din nord-vestul Siriei atac soldat cu peste 80 de morţi.
Preşedintele Trump a vorbit într-un mod emoţionant despre frumoşii copii care au fost gazaţi uitând pesemne că acum două luni tot el a emis un ordin prin care se interzicea intrarea în SUA a oricări refugiat sirian. Ce se înţelege de aici? Că lui Donald Trump nu îi pasă nici cât negru sub unghie de soarta sirienilor. Aceeasi copii acum două luni nu erau frumoşi ba mai mult erau suspecţi de a fi fii de terorişti deoarece domnul Trump se pricepe la politică externă la fel de bine ca un fotbalist la cibernetică.
Atacând un aliat fidel al Rusiei preşedintele Trump a riscat foarte mult. Din fericire pentru omenire Rusia a dat dovadă de reţinere şi echilibru căci altfel Donald Trump omul care nu a răspuns niciodată de faptele sale risca un război deschis cu Rusia care ne-ar fi adus pe noi românii pe marginea abisului deoarece istoria ne învaţă că e foarte greu să învingi Rusia.
Trump a acţionat iresponsabil deoarece nu existau dovezi clare că regimul sirian a folosit armele chimice iar faptul că diverse grupuri rebele dispun de asemenea arme a fost dovedit de observatorii mandataţi. În loc să deschidă o anchetă Trump a acţionat pripit şi probabil sfătuit de unii apropiaţi ai săi şi mai ales a ignorat Rusia după ce multă vreme a afirmat că o respectă.
Să sperăm că un asemenea gest nu se va repeta deoarce cu siguranţă a doua oară Rusia va răspunde provocării deoarece imaginea ei de mare putere ar fi în joc iar riscul unui război mondial ar fi imens.