Peste 45 de creștini sirieni, între care femei și copii, au fost uciși la Sadad, mulți dintre ei fiind apoi aruncați în gropi comune de către islamiștii care au atacat la sfârșitul lunii octombrie acest mic oraș situat la 160 de kilometri nord de Damasc și cu populație creștin-ortodoxă siriană, scrie theorthodoxchurch.info.
Arhiepiscopul ortodox sirian, Selwanos Boutros Alnemeh, mitropolit de Homs și Hama, a calificat cele petrecute la Sadad "drept masacrul cel mai grav și cel mai mare al creștinilor în Siria în ultimii doi ani și jumătate".
În timpul ocupării orașului, la 21 octombrie, de către grupări islamiste înarmate, "peste 45 de civili nevinovați, printre ei copii și femei, au fost martirizați fără niciun motiv, mulți fiind apoi aruncați în gropi comune", a relatat mitropolitul. "Mai mulți civili au fost amenințați și terorizați, 30 de persoane au fost rănite și 10 sunt date dispărute. Timp de o săptămână, 1.500 de familii, cu copii și persoane în vârstă, au fost luate ostatice și folosite ca scuturi umane. Aproximativ 2.500 de familii au reușit să fugă din Sadad, în prezent fiind refugiați la Damasc, Homs, Fayrouza, Zaydal, Maskane și Al—Fhayle", a mai relatat arhiepiscopul sirian, conform aceleiași surse.
Ierarhul a mai indicat că micul oraș, cu o populație de 15.000 de locuitori, a fost aproape în întregime distrus și jefuit. Bisericile au fost profanate și jefuite, școlile, clădirile publice au fost și ele distruse, la fel oficiul poștal și spitalul din oraș.
"Este cel mai mare masacru al creștinilor în Siria și al doilea în regiunea Orientul Mijlociu după bombardarea Bisericii Maica Mântuirii Noastre din Irak, în 2010", a semnalat mitropolitul sirian.
"Noi am strigat cerând lumii ajutor, dar nimeni nu ne-a auzit. Unde este conștiința creștină? Unde este conștiința umană? Unde sunt frații noștri ?", s-a întrebat arhiepiscopul Selwanos Boutros Alnemeh.
Sadad are o istorie veche de aproape 4.000 de ani. Aceasta localitate este menționată și în Vechiul Testament sub denumirea de Tsedad. Locuitorii vorbesc și astăzi aramaica, limba vorbită de Iisus Hristos.
Comunitatea creștină din Siria, una din cele mai vechi din lume, este ținta grupărilor radicale rebele care îi consideră pe creștini colaboratori ai regimului președintelui Bashar al-Assad. Sute de creștini ortodocși au fost uciși în Siria, iar numărul refugiaților creștini crește de la o zi la alta. Totodată, mai mulți creștini, între care doi ierarhi, au fost răpiți. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim și arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost răpiți la 22 aprilie și, în pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscută nici până acum.
Președintele Uniunii internaționale a creștinilor, Joseph Hakim, semnala la sfârșitul lunii iulie că grupările radicale din interiorul opoziției siriene se folosesc de războiul civil pentru a efectua o curățire etnică, vorbind chiar de un "genocid" la adresa creștinilor.
Joseph Hakim atrăgea atenția și asupra pasivității comunității internaționale față de "uciderea creștinilor, decapitarea preoților, distrugerea bisericilor, răpirea episcopilor". "Este vorba de acțiuni coordonate pentru lichidarea populației creștine din Siria, Egipt, Irak, Liban și, în general, din Orientul Mijlociu", afirma președintele Uniunii internaționale a creștinilor.
Preluare: AgerPres