Ministrul american al apărării, Chuck Hagel, a afirmat miercuri, în cadrul audierilor în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, că Rusia a fost un furnizor de arme chimice pentru Siria şi forţele armate comandate de către preşedintele Bashar al-Assad, dar Pentagonul a intervenit imediat cu un comunicat în care a afirmat că Hagel s-a referit de fapt la armele convenţionale, relatează joi agenţia RIA Novosti şi The Huffington Post.
„Nu există nici un secret că regimul Assad are arme chimice, stocuri importante de arme chimice”, a declarat Hagel în cadrul audierilor.
Solicitat de un reprezentant al Comisiei, republicanul Joe Wilson, să indice originea acelor arme chimice, Hagel a afirmat: „Ruşii le furnizează, le-au furnizat şi alţii şi unele şi le fac ei înşişi”.
Ministrul american n-a oferit însă detalii.
RIA Novosti precizează că Rusia a afirmat de mult timp că-i vinde Siriei doar arme convenţionale, că vânzările respective de arme sunt în conformitate cu legislaţia şi reglementările internaţionale şi că ele nu modifică în nici un fel echilibrul de putere din regiune.
Potrivit agenţiei ruse, un răspuns oficial din partea Moscovei n-a intervenit imediat la declaraţiile lui Hagel, dar un expert militar rus a respins acuzaţiile ministrului american.
„Declaraţiile şefului Pentagonului sunt nişte minciuni sfruntate, la fel ca celebra eprubetă pentru experienţe cu antrax din arsenalul lui Saddam Hussein cu care voia să facă impresie în Consiliul de Securitate al ONU secretarul de stat american din acea vreme Collin Powell”, a declarat Igor Korotcenko, un membru al consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării şi redactor-şef al revistei Apărarea Naţională.
Korotcenko s-a referit, notează RIA Novosti, la un episod din 2003 când Powell a prezentat un model de eprubetă pentru experienţe cu antrax pentru a arăta presupusa putere a armelor biologice ale regimului irakian din acea vreme. Cu toate acestea, un studiu întreprins de SUA n-a reuşit să localizeze stocurile de arme de distrugere de masă din Irak.
„Statele Unite ale Americii au servicii speciale puternice şi eficiente şi s-ar putea ca Hagel să fi apelat la ele pentru a obţine informaţii complete că Federaţia Rusă n-a furnizat niciodată arme de distrugere în masă nimănui, nici chiar celor mai apropiaţi aliaţi ai săi”, a declarat Korotcenko.
Într-un comunicat difuzat imediat după declaraţiile făcute de Hagel, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, a atenuat remarcile ministrului apărării.
„Într-un răspuns la o întrebare a unui membru al Congresului, ministrul Hagel s-a referit la bine-cunoscutele relaţii dintre Siria şi Rusia privind armele convenţionale”, a declarat Little.
George Little a descris programul de arme chimice al Siriei ca fiind în mare parte indigen, dar a menţionat că Rusia i-a oferit Damascului diferite tipuri de echipamente militare şi asistenţă, „din care unele pot fi modificate sau utilizate în alt mod pentru a sprijini programul de arme chimice”.
Preluare: AgerPres