După 48 de ore de activitate diplomatică intensă, ce a îndepărtat perspectiva loviturilor asupra ţării devastate de război civil, preşedintele american a considerat că propunerea Rusiei de a plasa armele chimice siriene sub control internaţional este un semn "încurajator".

"Această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără recurgere la forţă, mai ales că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Assad", a declarat preşedintele american, recunoscând în acelaşi timp că este "prea devreme" să se spună dacă acest plan va reuşi.

Deşi a cerut Congresului să nu voteze imediat o eventuală recurgere la forţă, preşedintele Statelor Unite a reamintit că opţiunea militară rămâne valabilă.

Denunţând atacul chimic "dezgustător" comis de regimul Assad, ce a ucis peste 1.400 de persoane potrivit serviciilor secrete americane, el a menţionat "bărbaţi, femei şi copii gazaţi" văzuţi în înregistrările video făcute după atac.

Obama, care şi-a trimis secretarul de stat John Kerry la Geneva pentru discuţii cu omologul său rus Serghei Lavrov joi, s-a declarat determinat să menţină "presiunea" asupra regimului sirian. Nave de război americane puternice echipate cu rachete de croazieră au fost desfăşurate în ultimele săptămâni în estul Mediteranei, aminteşte AFP.

"Am dat ordin armatei noastre să-şi păstreze poziţiile actuale, pentru a menţine presiunea asupra lui Assad şi a fi gata de a reacţiona dacă diplomaţia eşuează", a avertizat el.

"Chiar şi un atac limitat i-ar transmite un mesaj lui Assad /de o magnitudine/ pe care nicio altă ţară nu-l poate trimite", a asigurat Obama. El şi-a reînnoit de asemenea angajamentul de a nu desfăşura trupe la sol şi a respins comparaţia cu Irakul din 2003.

"Nu cred că ar trebui să răsturnăm un nou dictator prin forţă", a declarat preşedintele, care s-a exprimat în East Room, sala de ceremonie a Casei Albe, exact locul de unde a anunţat compatrioţilor săi moartea lui Osama Ben Laden într-un raid de comandouri americane în mai 2011.

Obama a mai precizat că a rezistat mult timp apelurilor pentru o acţiune militară în Siria întrucât nu credea că forţa ar putea rezolva războiul civil sirian. Dar, a insistat el, s-a răzgândit după ce guvernul Siriei şi-a gazat cetăţenii.

"Idealurile şi principiile noastre, precum şi securitatea noastră naţională sunt în joc în Siria, împreună cu leadership-ul nostru pentru o lume în care căutăm să ne asigurăm că cele mai rele arme nu vor fi utilizate", a insistat el.

Discursul lui Obama a fost văzut ca unul critic pentru preşedinţia sa, deşi pentru motive diferite decât atunci când au fost anunţate planurile pentru el săptămâna trecută, notează Associated Press.

El a fost conceput ca punctul culminant al unei campanii a administraţiei de a convinge Congresul să aprobe o acţiune militară în Siria. Sondajele au arătat că americanii, sătui de un alt conflict în Orientul Mijlociu, se opun acţiunii militare iar Obama, lipsit de sprijin de la liberali şi conservatori deopotrivă, era în pericol să piardă votul Congresului, mai notează AP.

În Congres, cei doi senatori republicani John McCain şi Lindsey Graham, susţinători fervenţi ai loviturilor, au declarat că regretă că Obama "nu a prezentat un plan mai clar pentru a testa seriozitatea propunerii ruse şi siriene vizând transferul de arme chimice al regimului Assad sub control internaţional".


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și