În data de 8 aprilie a.c., polițiștii de frontieră au depistat trei persoane, cetățeni ucraineni, care au trecut frontiera ”verde” a județului Maramureș din Ucraina în România, în zona de competență a Sectorului Poliției Frontieră de Sarasău și a Sectorului Poliției Frontieră Valea Vișeului.

Pompierii maramureșeni au transportat o persoană cu autospeciala din dotare, însoțită de un jandarm, de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare. De asemenea, alte 16 persoane au fost transportate cu autospecialele din dotare, însoțite de voluntari, de la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la Gara CFR Sighetu Marmației, de unde au plecat cu trenul la Cluj-Napoca și București. Șapte copii instituționalizați, împreună cu un însoțitor au fost transportați la o unitate de cazare din Baia Mare.

În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Sunt asigurate 160 locuri pentru cazare, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației.

Polițiști, jandarmi și polițiști locali sunt prezenți în zona limitrofă a punctului de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii veniți din Ucraina nu sunt expuși victimizării. În sprijinul jandarmilor maramureșeni sunt prezente efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Brașov.

Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc.) peste 8.900 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a fluxului de persoane în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 19%. Sunt cazați în prezent doi cetățeni ucraineni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și