Proiectul de lege ar putea ajunge săptămâna viitoare la comisiile de la Senat. De 6 ani, România ocupă primul loc în Europa la numărul de accidente. Doar în ultimele 4 luni, cel puțin 10 șoferi băuți și drogați au provocat tragedii pe șosele.

1600 de persoane mor anual în România în accidente rutiere. Statistica sumbră ne plasează pe primul loc în Europa. Guvernanții au vorbit din nou despre Legea Anastasia - promulgată recent. Conform noilor prevederi, un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active și a provocat un accident mortal nu va mai putea primi o pedeapsă cu suspendare.

Robert Cazanciuc, senator PSD: „În cele patru luni de zile scurse de la intrarea în vigoare a legii și până astăzi s-au produs cel puțin zece accidente mortale comise de oameni care s-au urcat la volan băuți, drogați sau fără permis. Voi urmări cu atenție fiecare caz și voi face cunoscută fiecare sentință pentru ca oamenii să înțeleagă că pur și simplu nu se mai poate ca înainte. Și săptămâna viitoare vom trece prin Senat o primă inițiativă prin care cei care sunt găsiți la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor vor pierde dreptul de a conduce pentru zece ani de zile.”

„Legea Anastasia” a fost inițiată de fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, și promulgată anul acesta. Ea se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Legea poartă numele unei fetițe din Iași, care a murit după ce a fost lovită de o șoferiță fără permis, anul trecut.

Dacă privim spre ultimul deceniu, în perioada 2009 - 2020, în România au avut loc peste 3200 de accidente grave soldate cu 647 de morți - toate fiind cauzate de șoferi băuți la volan. Alte peste 1600 de accidente cu peste 400 de morți au fost provocate de șoferi fără permis. Iar 13 accidente grave soldate cu nouă morți au fost comise de șoferi drogați la volan.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere: „Ce nu este tocmai îmbucurător este modul în care se derulează activitățile judiciare ce privesc accidentele rutiere întrucât vorbim de o durată de finalizare care depășește în medie cinci ani, ceea ce împiedică membrii familiilor îndoliate să intre într-un proces de vindecare.”

La nivel mondial, 50 de milioane de persoane sunt rănite grav și aproape un milion 300 de mii de oameni mor anual în accidente rutiere. Majoritatea victimelor sunt pietoni, bicicliști și motocicliști - cei mai vulnerabili fiind tinerii de până în 30 de ani.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și