Șoferii depistați în stare de ebrietate la volan, având o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani, potrivit reglementărilor din proiectul de lege care modifică și completează ordonanța privind circulația pe drumurile publice.
"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani", informează Ministerul Afacerilor Interne în proiectul de lege afișat pe site-ul instituției.
Totodată, conform noului proiect de lege, șoferii nu au voie să conducă autoturisme dacă au o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l alcool pur în sânge (peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat).
"Se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora sau sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 g/l alcool pur în sânge", stipulează actul normativ.
De asemenea, șoferii trebuie să se supună recoltării probelor biologice dacă, în urma verificării cu aparatul etilotest, alcoolemia depășește 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.
"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de peste 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge", prevede proiectul de lege.
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, transmis Parlamentului în procedură de urgență.
Adoptarea Ordonanței privind noul Cod rutier a fost amânată în ultimele două ședințe de guvern, din data de 2 și 9 octombrie, din cauza faptului că trebuia discutată problema creării contului unic unde se vor colecta amenzile plătite, cont care este realizat cu ajutorul unui soft ce sincronizează procesele-verbale întocmite de polițiștii rutieri cu amenzile plătite către Ministerul de Finanțe.
Preluare: Agerpres.ro