Aflat încă în stadiu experimental, acest medicament blochează perturbările sistemului de apărare al creierului, perturbări care contribuie la progresia maladiilor neurodegenerative.

Multe dintre aceste maladii încep prin acumularea unei proteine invadatoare în țesutul cerebral. Răspunsul creierului este de a activa un mecanism de apărare denumit UPR (unfolded protein response). Acest mecanism ordonă celulelor să oprească sinteza de noi proteine, astfel încât problema să nu se agraveze. Însă acumularea acestor proteine împiedică oprirea mecanismului UPR. Drept rezultat, proteinele invadatoare nu mai sunt produse, dar la fel pățesc și proteinele normale ce sunt esențiale pentru supraviețuirea celulelor nervoase. Neuronii încep să moară, nu sunt înlocuiți de alții noi, iar maladia avansează.

O echipă de cercetători britanici a publicat un material, în ultimul număr al revistei americane Science Translational Medicine, în care anunță testarea unui medicament care acționează asupra unui punct important al acestui mecanism — asupra enzimei denumite PERK, pentru a menține deschisă sinteza de proteine.

Cunoscut după numele de laborator GSK2606414, acest produs este realizat de compania britanică GlaxoSmithKline. El a fost testat pe 29 de șoareci cu boli prionice, familie de boli din care face parte și maladia Creuzfeldt-Jakob. Reacțiile observate pe acești șoareci au fost comparate cu un grup de șoareci de control, șoareci cu boli pionice care nu au primit acest medicament.

Oamenii de știință au observat că șoarecii tratați astfel la 7 săptămâni după îmbolnăvire nu au manifestat pierderi de memorie în cadrul unui test de recunoaștere a unui obiect familiar, în timp ce rozătoarele tratate la 9 săptămâni după îmbolnăvire prezentau pierderi de memorie.

Șoarecii au fost uciși și autopsiați, iar în urma examinării la microscop s-a constat că nivelul de moarte neuronală la cei care au primit medicamentul era mult mai mic decât la cei care nu au primit tratamentul și mai mic la cei care au primit medicamentul după 7 săptămâni, comparativ cu cei care l-au primit după 9 săptămâni.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Leicester s-a declarat mulțumită de rezultatele obținute, însă a precizat că medicamentul trebuie testat în continuare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și