"Nu mai vreau ca asigurații să își cumpere medicamente sau materiale sanitare. Sunt din păcate spitale în care este regula ca pe anumite servicii, secții, pacienții să își procure cele necesare. Este unul din obiectivele majore pe care mi-l asum pentru 2014", a spus Bușoi, într-o conferință de presă.

El a arătat că există spitale care cheltuie pe salarii 70% din bugetul total și investesc în achiziționarea de medicamente și materiale sanitare 10% din fonduri și a spus că există și spitale care cheltuie pentru salarii 90-95% din fondurile alocate și doar 2% pentru medicamente.

Bușoi a mai declarat că același lucru se întâmplă și la furnizorii de analize medicale și a atenționat că intenționează să propună ca în Contractul Cadru de anul viitor rezilierea contractelor cu furnizorii care decontează analizele medicale la CNAS și în același timp cer și bani de la pacienți.

Președintele CNAS a făcut un apel către pacienți să nu mai lase la laboratoare biletele de trimitere de la medici pentru analize, în situația în care acestea le solicită pacienților sume de bani pentru serviciile prestate și să semnaleze situația la CNAS.

"Vom încerca să facem un sistem informațional foarte eficient, la nivelul fiecărei casejudețene, astfel ca pacienții să vadă în timp real, care laboratoare mai au buget, unde își pot face analizele gratuit, dacă se integrează în pachetul de servicii medicale", a afirmat șeful CNAS.

Referitor la spitale, el a spus că ar trebui să trateze de anul viitor mai mult în ambulator și prin spitalizare de zi, pentru a aduce economii.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și