„Prin ordonanța de urgență promovată recent, întregul personal medico-sanitar din sistemul de sănătate și din unitățile medico-sociale vor beneficia de această creștere de 25%, din 1 octombrie, pe care Federația Sanitas din România a negociat-o cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu premierul Victor Ponta. În acest moment, într-adevăr, managerii de spitale ar trebui să aibă o temere în acest sens, pentru că pe ceea ce au contractat în acest moment cu Casa de Asigurări nu ar exista această posibilitate.

Dar se vor elabora norme pentru suplimentarea contractelor încheiate cu unitățile spitalicești și Casa de Asigurări, pe aceleași servicii, prin mărirea tarifelor pe caz ponderat care se decontează. Calculele vor fi făcute în așa fel încât această creștere să poată fi absorbită printr-un act adițional la contractul încheiat”, a declarat Mircea Ciocan, președintele Sanitas Maramureș.

Economii la bugetul Casei Naționale de Sănătate

Majorarea salariilor în Sănătate nu presupune un efort suplimentar din partea statului și ea se realizează din economiile făcute în sistemul sanitar, anunță sindicaliștii.

„Această creștere este posibilă datorită faptului că în bugetul Casei Naționale de Sănătate există fondurile necesare. Aceste fonduri s-au acumulat din economiile realizate prin măsuri de raționalizare și eficientizare a costurilor din Sănătate. Prima este introducerea cardului de sănătate, iar a doua este stabilirea unor prețuri de referință maximale pentru medicamente.

A treia măsură, luată anul trecut, a fost introducerera pachetului minim de servicii medicale. Sunt trei măsuri prin care s-au realizat aceste economii, iar ele ar fi trebuit să se regăsească în creșteri salariale cu 1 iulie 2015. Creșterea de 25% nu reclamă o rectificare bugetară, un efort suplimentar din partea statului, în acest moment”, a mai precizat Mircea Ciocan.

Termenul următor de majorări salariale este iulie 2016, când toate categoriile de bugetari vor beneficia de majorarea salariilor.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și