Vizate de masurile de austeritate sunt doua unitati din Maramuresul istoric si una din zona Lapusului, unde datoriile cresc de la o luna la alta, din cauza costurilor foarte mari la utilitati.

Dupa cum sustin oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), punctul nevralgic este, in acest moment, Spitalul Orasenesc Viseu de Sus, care se intinde pe o suprafata de aproximativ patru hectare si pentru intretinerea caruia e cheltuite foarte multi bani. Probleme majore sunt insa si la Sighetu Marmatiei si in Targu Lapus.

Reprezentantii CJAS spun ca, la Viseu, o mare problema e reprezentata de numarul mare de salariati, multi dintre ei fiind muncitori si nu cadre medicale. Directorul Viorel Deghid a subliniat ca exista inadvertente in organigrama, insa sustine, totusi, ca nu se va pune problema unor reduceri de personal, ci doar o mutare a acestora. El a mentionat ca, in baza unor demersuri facute impreuna cu Directia de Sanatate Publica Maramures, se cere restrangerea activitatii pana in toamna acestui an.

"Sunt kilometri de conducte, de spatii care trebuie incalzite si asa mai departe. Si - de ce sa nu va spun -, si in ceea ce priveste organigrama institutiei, ea este incarcata in momentul de fata la limita cu personal medical, dar are o incarcatura si de alta natura, cu tot felul de muncitori care ar trebui sa faca altceva. Reorganizarea lui ne-ar conferi aceasta posibilitate, de a se renunta la anumite activitati care nu sunt absolut necesare pentru buna functionare a spitalului", a precizat directoru CJAS Maramures.

De altfel, managerul spitalului din Viseu de Sus a fost instiintat ca saptamana aceasta risca sa fie inlocuit din functie daca nu va gasi o solutie pentru acoperirea restantelor pe care le are unitatea medicala. "Ei trebuie restransi. Ei ar trebui ca din banii pe care ii primesc de la Casa de Asigurari de Sanatate sa isi poata asigura plata tuturor serviciilor, sa nu fie cheltuite aproape in totalitate fondurile pe care le primesc pentru plata salariilor muncitorilor, a cadrelor medicale de acolo, sa le ramana bani chiar pentru investitii, pentru dotari, sa isi dezvolte partea de ambulatoriu a spitalului".

Viorel Deghid a mai aratat ca si in cazul spitalului de la Sighet, respectiv al celui din Targu Lapus exista probleme si ca se impune o reorganizare. Termenul limita dat managerilor este toamna acestui an iar cerinta e aceea de a limita spatiul utilizat.

"Si la cel din Sighetu Marmatiei va trebui sa facem o chestiune similara. Este o discutie de principiu pe aceasta tema. Iar la Spitalul din Targu Lapus, dorinta noastra este sa se restranga. Are o suprafata foarte mare nefolosita. Nu inregistreaza arierate, nu e intr-o asemenea situatie, dar ar avea nevoie de pus in valoare cladirea, investitia respectiva, care in momentul de fata este doar partial folosita".

Reprezentantii CJAS au dat asigurari ca restructurarile celor trei spitale din Maramures nu presupun desfiintarea unor sectii, ci dimpotriva s-ar dori atragerea personalului medical calificat in aceste unitati.


Preluare: Anca Popescu Glodan - eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și