După scandalul dezinfectanţilor din spitale, Ministerul Sănătăţii va adopta de urgenţă un nou cadru legislativ, pentru un control mai eficient al biocidelor, dar şi sancţiuni mai dure în cazul depistării unor nereguli.
De asemenea, toate contractele încheiate între spitalele aflate în subordinea ministerului şi firma Hexi Pharma vor fi supuse unui nou control.
„Din punct de vedere al măsurilor administrative, vor fi verificate, prin intermediul compartimentelor de audit, contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii, cu firma Hexi Pharma. La nivel legislativ, vor fi modificate cu celeritate o serie de acte normative menite să îmbunătăţească controlul şi regimul utilizării biocidelor, respectiv OMS 10/2010, în sensul testării eficacităţii biocidelor la două laboratoare acreditate; completarea listei documentelor pentru obţinerea avizului de punere pe piaţă; precum şi depunerea periodică a două rapoarte de testare a eficacităţii biocidelor de către producător. Totodată, va fi completată H.G. 617/2014, în sensul înăspririi regimului pedepselor aplicabile în cazul declaraţiilor de date false şi nerespectarea conţinutului substanţelor active de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a biocidelor. O altă măsură dispusă vizează aducerea la zi a Ordinului privind standardele testelor de sanitaţie”, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
„Nu avem cum să verificăm calitatea produselor”
În Maramureş, singura unitate spitalicească aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii este Spitalul de Recuperare Borşa. Conducerea unităţii a precizat că nu s-au depistat probleme în cazul probelor prelevate din spital, dar că este necesar un control mai eficient al calităţii dezinfectanţilor. În cazul spitalului din Borşa, s-a folosit un singur produs de curăţenie produs de firma Hexi Pharma, la care, aşadar, se va renunţa pe viitor.
„Nu ştim încă exact dacă la noi în spital vor mai fi alte controale. Noi, în spital, am avut un singur produs, luat printr-o altă firmă, dar al cărui producător este Hexi Pharma. Am trimis contractul respectiv la Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, pentru control, când ne-a fost cerut. La noi, din cele 21 de probe luate de peste tot, nu au fost depistate probleme. Dar, consider că măsuri suplimentare de control sunt necesare, pentru că noi, în spital, nu avem cum să verificăm calitatea produselor. Acest lucru este esenţial pentru un spital. Firmele care produc trebuie verificate mai mult, dar problema este că noi nu avem un laborator acreditat în România. Acum, noi putem doar să schimbăm dezinfectantul, chiar dacă analizele au ieşit bine, şi asta o să şi facem. O să renunţăm la produsul de la Hexi Pharma care a fost depistat cu probleme la nivel de ţară”, a declarat Ana Pop, managerul Spitalului de Recuperare Borşa.
Preluare: InfoMM.ro