In data de 12 iunie 2024 incepand cu orele 09:00-13:00 la demisolul Ambulatorului Integrat, din cadrul spitalului , se va desfășura campania de donare .

1 din 10 pacienti din spitalele din Romania au nevoie urgenta de sange. Anual, doar 2% din populatia Romaniei doneaza sange, un procent infim raportat la necesitatile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care Romania inca se confrunta din cauza lipsei de donatori, ignorand faptul ca in orice clipa, fiecare dintre noi am putea deveni pacienti sau apartinatorii unui pacient. In fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sange, iar 450 ml de sange donat ar putea salva 3 vieții .

Campania nu ar putea fi posibila fara o echipa devotata, formata din donatorii voluntari si cadrele medicale pregatite sa reacioneze în fata oricarei situatii neprevazute. Donatorii fiind intampinati de o atmosfera calda, relaxanta si propice procesului de donare. Este prima interactiune a acestora de dupa pandemie de aceea avem obligatia de a ne asigura ca donatorii cunosc toate informatiile necesare donarii.

CRITERII DE ELIGIBILITATE DONATORI

Pentru a putea deveni donator de sange, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:

- Să fii cetatean roman cu domiciliul în Romania sau cetatean al Uniunii Europene cu resedinta în Romania;
- Sa ai intre 18 si 60 ani;
- Sa ai greutatea cuprinsa in intervalul 50 – 100 kg femeile si 60 – 120 kg barbati;
- Tensiunea arteriala sistolica sa fie între 10 si 18mmH;
- Sa nu fi suferit interventii chirurgicale în ultimele luni;
- Femeile sa nu fie: însarcinate, în perioada de lauzie (1 an si jumatate dupa nastere) sau în perioada menstruala (± 5 zile);
- Sa nu fi consumat bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii;
- Sa nu ai/sa nu fi avut urmatoarele: afectiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinta patologica la sangerare, afectiuni ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice si endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, interventii chirurigicale, boli profesionale, infectioase si parazitare, afectiuni maligne si encefalopatie spongiforma transmisibila;

Oricine este considerat eligibil pentru a dona sânge și nu a donat în ultimele 2 luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și