Potrivit unui proiect de Ordonanta de Guvern prezentat de Ministerul Finantelor Publice, romanii ar putea scapa in curand de stampila. Mai precis, proiectul propune o serie de modificari la Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, printre care si aceea ca atat persoanele fizice, cat si cele juridice, sa scape de obligativitatea de a depune acte, declaratii sau cereri stampilate la institutiile statului. Acesta este textul lansat de Minister in dezbatere publica:

„Art. VI – (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice. (2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea. (3) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga toate prevederile legale referitoare la obligatia aplicarii stampilei de catre persoanele si entitatile prevazute la alin.(1) si (2).”

Ideea nu este noua – dimpotriva, tara noastra, alaturi de Bulgaria, a ramas ultima din UE care mai cere stampilarea documentelor. Chiar si Republica Moldova a lansat, inca din mai anul acesta, un proiect de lege in acest sens. Iniatiativa a venit insa de la Comisia Europeana, care din 2013 a lansat o propunere in acest sens, vizand nu doar eliminarea stampilelor firmelor, ci si a apostilelor si altor forme de „legalizare” a documentelor.
Potrivit Agerpres, ministerul roman de Finante a promis ca eliminarea stampilei se va face de la 1 iulie, insa se pare ca promisiunea nu a fost respectata.

In nota de fundamentare se arata ca „In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei.

De asemenea exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”.

Tot in nota de fundamentare se precizeaza ca „regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea, conform regulilor aplicabile in prezent.” De asemenea, regulile europene impun folosirea stampilei in cazul documentelor prezentate la vama.


Preluare: JurnalMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și