Autorizat în România în urmă cu o lună, pe 4 martie, Starlink, serviciul de internet prin satelit lansat de o companie deţinută de antreprenorul american Elon Musk, a început să preia comenzi de la clienţii locali.

Preţul este de 529 de lei pe lună, livrarea echipamentelor de conectare costă 410 lei iar kitul în sine 3.200 de lei. Vitezele maxime promise sunt de 250 Mbps pentru download şi de 20 Mbps pentru upload, abonamentul neavând şi limite pentru traficul lunar de date, conform Ziarul Financiar.

Sabin Sărmaş, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații, a explicat într-o postare pe Facebook, ce beneficii are un astfel de sistem de internet pentru România.

"Înseamnă că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.

Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.

Beneficiile? Nenumărate", a precizat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook.


Preluare: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și