Un test ce viza propulsoarele vehiculului Soyuz MS-18 a avut ca rezultat „o reorientare temporară a Staţiei Spaţiale Internaţionale”, a anunţat agenţia federală spaţială rusă, Roscosmos, într-un comunicat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Orientarea staţiei pe traiectoria corectă „a fost restabilită cu promptitudine” graţie acţiunilor întreprinse de membrii ruşi ai echipajului de pe ISS, a mai precizat agențială spațială rusă Roscosmos. „Staţia şi echipele de la bord nu se află în pericol”, a insistat agenţia.

Nu este pentru prima dată când un incident de acest tip s-a produs la bordul ISS, un laborator ştiinţific internaţional care gravitează pe o orbită în jurul Terrei.

În iulie, pornirea inopinată a motoarelor modulului rusesc Nauka, conectat deja la ISS, a deplasat staţia cu 45 de grade în afara traiectoriei sale uzuale. Echipajul a fost nevoit să pornească propulsoarele segmentului rusesc al staţiei pentru repoziţionarea acesteia.

În septembrie, astronauții de pe staţie au detectat fum şi miros de plastic ars provenind din segmentul rusesc, de la modulul Zvezda.

Una din explicații ar putea consta în vechimea echipamentelor. Cel puțin 80% dintre sistemele interioare ale segmentului rusesc al Stației Spațiale Internaționale și-au depășit durata de viață, a afirmat Vladimir Soloviov, inginer-șef la compania spațială Energia.

Industria spaţială rusă s-a confruntat cu numeroase probleme în ultimii ani, fiind afectată de lansări ratate şi scandaluri de corupţie.

Ea vrea să se redreseze prin intermediul unor proiecte ambiţioase, precum construirea unei staţii spaţiale proprii şi a unei baze pe Lună în colaborare cu China.

Noul incident s-a produs într-o perioadă în care Roscosmos se pregăteşte să aducă pe Terra o actriţă şi un regizor, ambii cetăţeni ruşi, care se află la bordul ISS pentru a turna primul film realizat pe orbită şi să devanseze astfel un proiect american similar, al cărui protagonist va fi actorul Tom Cruise.

Actriţa Yulia Peresild şi regizorul Klim Shipenko, care au ajuns pe ISS în data de 5 octombrie, urmează să revină duminică pe Terra în compania unui cosmonaut rus, Oleg Noviţki.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și