În context, aducem în prim plan situația critică pe care o înregistrează, la acest capitol, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, care are 101 paturi și asigură servicii medicale curative pentru 36.000 de locuitori din întreg bazinul Lăpușului.

USR Maramureş a trimis o cerere de informaţii publice către Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, cu scopul de a afla care sunt materialele sanitare și de protecție de care dispune unitatea, în contextul pandemiei, dar şi care sunt măsurile luate deja pentru protejarea propriilor angajaţi.

Din răspunsul primit în cursul zilei de azi, aflăm că Spitalul Târgu Lăpuș nu are nicio mască medicală în stoc şi doar două aparate de ventilaţie artificială.

Din datele furnizate, aflăm că Spitalul Târgu Lăpuş dispune de doar:
- 260 de mănuşi chirurgicale,
- 5.000 de mănuşi de examinare,
- 100 de halate şi
- 2.000 de botoşei.

În acest context, se pune serios întrebarea cum va face faţă spitalul unui eventual val de îmbolnăviri?

În ceea ce priveşte protejarea personalului şi a pacienţilor, începând cu data de 9 martie a.c. reprezentanții unității medicale precizează că a fost interzis accesul vizitatorilor în spital, iar accesul pacienţilor în ambulatoriul de specialitate se face controlat, pe bază de trimitere de la medicul de familie şi programare. S-au achiziţionat echipamente individuale de protecţie PPE, dezinfectanţi de mâini şi pentru suprafeţe. În ambulatoriu se dezinfectează aerul de 3 ori pe săptămână. Suprafeţele se dezinfectează de 3 ori pe zi şi ori de câte ori este necesar. S-au montat dispensere pentru dezinfecţia mâinilor angajaţilor şi ale pacienţilor, mai comunică spitalul.

USR Maramureş a solicitat Prefecturii Maramureș o mai strânsă colaborare cu angajații sistemului public de sănătate, pentru a veni cu măsuri de prevenție țintite și pentru a dota unitățile cu tot ceea ce este necesar pentru prevenirea răspândirii virusului în rândul personalului medical și al cetățenilor din Maramureș.

Îndemnăm și cetăţenii să respecte regulile de igienă şi, pe cât posibil, să stea acasă, limitând ieşirile doar la situaţiile cu adevărat necesare. În această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toţii, principala grijă a fiecărui cetățean trebuie să fie propria sănătate. Sfaturile medicilor, singurii abilitaţi să ne vorbească despre regulile de prevenţie a infectării cu coronavirus, trebuie ascultate. Cu atât mai mult cu cât virusul se răspândeşte extrem de repede, iar spitalele ar putea să fie, la un moment dat, depăşite de numărul mare de bolnavi.

În egală măsură, autoritățile locale și județene trebuie să se adapteze rapid la noua situație și să ia măsuri de apărare atât a populației civile, cât și a personalului din prima linie de combatere a virusului COVID-19.

USR Maramureş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și