Parlamentul român a adoptat săptămâna aceasta o lege care autorizează uciderea câinilor care trăiesc în stradă, un text controversat căruia numeroşi români i se opun. Această mişcare de indignare a cuprins Belgia, iar pentru sâmbăta viitoare este prevăzut un protest la Bruxelles, notează sâmbătă RTL Info Belgia.
"Este o adevărată ruşine şi o scuipătură în faţa democraţiei. Belgienii au dreptul să ştie ce se întâmplă într-una din ţările UE", a scris o cititoare a site-ului de informaţii la rubrica Alertez-nous /Alertaţi-ne/. De câteva zile, numeroşi belgieni au contactat site-ul pentru a denunţa situaţia câinilor vagabonzi din România, după decizia adoptată marţi cu largă majoritate de parlamentul român ca aceştia, odată capturaţi, să fie ţinuţi în adăposturi timp de maxim 14 zile, după care dacă nu sunt adoptaţi vor putea fi eutanasiaţi - o nouă legislaţie care a revoltat nu puţini belgieni.
Pe reţelele sociale, mobilizarea creşte pe zi ce trece. Internauţii fac schimb de informaţii pe acest subiect şi îşi exprimă indignarea. Pe Facebook a fost creată pagina intitulată "Il faut sauver les chiens en Roumanie. Stop au massacre" /"Trebuie salvaţi câinii din România. Stop masacrului"/. "Toţi prietenii animalelor şi cei care vor să susţină cauza" sunt invitaţi să participe la o manifestaţie la Bruxelles, un "miting de protest" fiind prevăzut pentru sâmbătă, 21 septembrie, la ora locală 15.00 în piaţa Luxembourg. "Scopul nostru este de a atrage atenţia, de a ne manifesta dezgustul faţă de aceste practici monstruoase aplicate câinilor din România, de a ne arăta aversiunea faţă de legea votată de parlamentul român", a scris organizatoarea, Christina Marin Iliescu.
RTL aminteşte de faptul că legea în cauză a fost votată după moartea unui copil de patru ani muşcat de câini în apropierea unui parc din Bucureşti, dar şi de scrisoarea trimisă de Brigitte Bardot, "foarte sensibilă în ce priveşte apărarea animalelor", în care a condamnat "politica dictatorială a preşedintelui Traian Băsescu", precum şi de decizia unui primar din Bucureşti ca locatarii din condominii să aibă dreptul să ţină un câine comunitar per imobil, într-o cuşcă în spatele blocului, cu condiţia ca 51% din locatari să fie de acord.
Începutul fenomenului câinilor vagabonzi datează, în România, din anii 80, din cauza demolărilor ordonate de fostul dictator Nicolae Ceauşescu. Cartiere întregi de case cu curţi au dispărut, fiind înlocuite de cvartale de blocuri unde câinii nu şi-au mai găsit locul, menţionează RTL.
Preluare: AgerPres