Un consum moderat de bere nu influenteaza indicele de masa corporala, circumferinta abdominala sau raportul talie/sold, acestia fiind unii dintre cei mai relevanti indicatori somatici pentru statusul ponderal, releva un studiu realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate, Nutritie si facut public marti, transmite Agerpres.
“Desi la nivel european cercetatorii s-au implicat in repetate randuri in studierea legaturii dintre consumul moderat de bere si greutatea corporala, in tara noastra nu au existat pana in acest moment studii in aceasta directie. Cu doar 43 kcal/100 ml, berea a fost acuzata pe nedrept ca ar fi cauza aparitiei burtii de bere. Rezultatele cercetarii noastre realizate la nivelul populatiei Romaniei demonstreaza insa ca un consum moderat de bere nu influenteaza parametrii somatici luati in discutie in unele cazuri, avand chiar un rol vizibil in scaderea anumitor valori. Media consumului de bere este de 80 de litri pe an pe cap de locuitor. Raportul nu a aratat nici depasirea valorilor normale ale raportului talie/sold nici in cazul femeilor, si nici al barbatilor consumatori de bere in cantitati moderate. In unele cazuri s-a constatat scaderea indicelui de masa corporala legata de consumul de bere, mai ales in cazul femeilor. In niciunul dintre cazurile studiate consumul de bere nu a fost asociat indicelui de masa corporala”, a declarat intr-o conferinta de presa medicul nutritionist Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate, Nutritie.
Potrivit ei, berea cu alcool sau fara alcool nu contine e-uri si a subliniat ca este un produs natural realizat din malt, hamei, apa si drojdie.
“Berea fara alcool este o bautura perfect naturala si sanatoasa, nu are niciun efect nociv asupra starii de sanatate a ficatului, este chiar recomandata celor care nu pot sa bea alcool. Exista variante de bere care contine suc natural. Ideea de burta de bere cred ca este ceva mai degraba psihologic, pentru ca in realitate noua nu ne-a iesit in studiu. Omul poate sa aiba burta si fara sa fie obez in ansamblu”, a spus medicul.
Corina Zugravu a precizat insa ca un consum moderat de bere inseamna 330 ml bere pentru femei pe zi iar pentru barbati 660 ml.
“Este vorba de berea de 4,5%-5% alcool, cea mai consumata”, a subliniat presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate, Nutritie.
In aceeasi conferinta, medicul Alin Popescu, secretarul centrului, a spus ca rezultatele studiului au confirmat o informatie deja cunoscuta din alt studiu, realizat in urma cu peste 10 ani in Cehia.
Preluare: ZiarMM.ro