Considerată adesea o boală a trecutului sau una restrânsă la comunităţile marginalizate, tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune şi alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate.

Studiul, realizat de economişti din domeniul sănătăţii din Germania, evocă de asemenea povara economică a tuberculozei, care depăşeşte cu mult costurile probabile ale investiţiilor în cercetarea extrem de necesară pentru a dezvolta mai multe medicamente şi vaccinuri eficiente - lucru care, spun autorii, guvernele şi industria medicamentelor trebuie să-l facă urgent.

Potrivit profesorului Roland Diel de la spitalul universitar Schleswig-Holstein din Kiel, care a condus studiul, se ştie că producerea medicamentelor şi vaccinurilor este foarte scumpă, dar dacă se iau în considerare costurile bolii, atunci aceasta se justifică.

Apariţia tulpinilor de care nu pot fi tratate chiar cu cel mai puternic medicament a transformat TBC-ul într-una din cele mai presante probleme de sănătate din lume.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS), tuberculoza a infectat 8,7 milioane de oameni din întreaga lume în 2011 şi a ucis 1,4 milioane. Nu mai puţin de două milioane de persoane pot avea tulpinile rezistente la medicamente până în 2015, afirmă organizaţia cu sediul la Geneva.

Chiar şi tratarea tuberculozei tipice este un proces de lungă durată. Pacienţii trebuie să ia un cocteil de antibiotice timp de şase luni şi mulţi nu reuşesc să finalizeze tratamentul. Acest fapt, alături de utilizarea excesivă şi incorectă a antibioticelor, a alimentat apariţia tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB) şi a celei cu rezistenţă extinsă (XDR-TB).

Pentru acest studiu, publicat online vineri în European Respiratory Journal, primul de acest fel, cercetătorii au folosit o analiză sistematică a site-urilor de literatură şi instituţionale pentru cele 27 de state membre ale UE pentru a rezuma date privind costurile de tratare a tuberculozei în anul 2011.

Ei au împărţit ţările în două grupuri în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor. În cazul vechilor 15 state membre ale UE, plus Cipru, Malta şi Slovenia, costul mediu direct pe caz de TBC tipic a fost de 10.282 de euro (13.600 dolari), dar a depăşit 57.200 de euro pentru cazurile de MDR şi 170.700 de euro pentru cazurile de XDR. În celelalte state UE, costurile medii au fost de 3.427 de euro pentru tuberculoza care se tratează standard şi aproximativ 24.100 de euro pentru cazurile rezistente de droguri. Costul total al tratării cazurilor de TBC în 2011 a fost de 536.890.315 de euro (712,26 milioane de dolari).

În timp ce numărul cazurilor de TBC rezistent la medicamente în Europa este în prezent doar o mică parte din totalul de aproximativ 70.000 de cazuri pe an, Diel a declarat ca acest lucru se va schimba rapid. "Este o bombă cu ceas în ceea ce priveşte cazurile rezistente la medicamente. Ele sunt doar o mică parte acum, dar vor creşte ... aşa încât şi costurile vor creşte", a declarat el într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Dincolo de costurile directe, echipa lui Diel a calculat şi impactul tuberculozei din punctul de vedere al valorii productivităţii pierdute. Luând în considerare anii de viaţă ajustaţi în funcţie de dizabilitate (DALYs - disability-adjusted life years), o măsură a poverii bolii care contorizează numărul de ani pierduţi din cauza problemelor de sănătate, invaliditate sau deces precoce - cercetătorii au descoperit că numărul total de ani pierduţi a fost 103.104 în 2011. În termeni monetari, aceasta s-a ridicat la peste 5,3 miliarde de euro.

Diel a spus că această cifră l-a şocat cel mai mult.

"Oamenii presupun că, în cele mai multe părţi ale Europei, tuberculoza nu joacă un rol mai mare în comparaţie cu alte boli. Dar, în fapt, costurile pe care le presupune aceasta sunt foarte mari", a mai declarat el în interviu. "E vorba de miliarde şi nimeni nu şi-a dat seama de asta înainte".


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și